{ "title": "Yeryüzünde Hareket", "image": "https://www.hareket.gen.tr/images/Yeryuzunde-Hareket-46265.jpg", "date": "19.01.2024 11:58:15", "author": "Tuğçenur Bayram", "article": [ { "article": "Yeryüzünde hareket, belirli bir yükseklikten aşağı serbest bırakma veya yerden belirli bir yüksekliğe doğru fırlatma hareketleri fizik doğası gereği yeryüzünde hareket ismini almıştır. Çünkü bu hareket tamamen dünyanın yer çekimi etkisi altında gelişmektedir.

Yeryüzünde hareket dört farklı başlıkta incelenmektedir
Bu hareketler incelenirken en temelde kullanılan olgu, yer çekimi ivmesidir. Farklı bir durum belirtilmediği sürece yer çekimi ivmesi daima 10 olarak kabul edilmektedir.

Serbest düşme hareketi, yerden belirli bir yükseklikten herhangi bir hız uygulanmadan serbest bırakılan cismin yaptığı harekettir. Bu hareket esnasında geçerli olan kuvvet cismin ağırlığına eşittir. O da serbest bırakılan cismin kütlesiyle ivmenin çarpımıdır. Yapılan hareket için kullanılan ivme yer çekimi ivmesidir.

Düşey atış hareketi, yine belirli bir yükseklikten fakat bu kez ilk hızı olarak yukarıdan aşağıya doğru yer çekimi alanı içerisinde yapılan harekettir. Hava direncinin yok kabul edildiği durumlarda bu hareket için kütlenin bir önemi yoktur. Ortam göz önünde bulundurulduğu durumlarda ivme yine yer çekimi ivmesi yani 10 olarak kabul edilir. Serbest düşmeye benzer fakat daha spesifik bir harekettir.

Yatay atış hareketi, yine belirli bir yükseklikten ve ilk hızla fakat bu kez yatay olarak yapılan atış hareketidir. İvme olarak yer çekimi ivmesi (G) kullanılır. Düşey atış hareketinde olduğu gibi hava direncinin yok sayıldığı ortamlarda kütle önemsizdir. Havada kalan cismin hareket boyunca etkisi altında kaldığı tek kuvvet yer çekimidir. Yatay düzlem düşünülünce bir atış hareketidir fakat düşey düzlemde tamamen serbest düşüş hareketidir. Atılan cismin yere varma süresinin tek değişkeni vardır o da cismin atıldığı yükseklik boyutudur.
" } ] }