{ "title": "Tibetin 5 Hareketi", "image": "https://www.hareket.gen.tr/images/Tibetin-5-Hareketi-11122.jpg", "date": "21.01.2024 08:07:35", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Tibetin Beş Hareketi, Bir zamanlar İngiliz kökenli silahlı kuvvetleri mensubu olan Tibet Hindistan'da görev aldığı dönemlerde sağlığını korumak adına birtakım egzersiz hareketleri yapmıştır. Bu beş hareketiyle ün salan Tibet ilerleyen yaşlarda da vücut direncinin yükseltilmesine yönelik spor faaliyetlerinin yapılması gerektiğini ön plana çıkarmıştır. Emekli olduktan sonra Hindistan'a yerleşen Tibet gençlik ve sağlığın sırlarını öğrenerek bir yıl boyunca temeli yogaya dayanan beş farklı egzersiz hareketine yönelir. Doğru nefes alıp verme tekniğiyle yola koyulan Tibet bir yıl boyunca söz konusu bu beş hareketi her gün düzenli olarak yapmıştır. Bu koca bir yılın sonunda memleketine döndüğünde oldukça genç bir vücut yapısına ulaştığı başkaları tarafından gözlenmiştir. Ana başlangıç noktası bu şekilde gelişen

Tibetin beş hareketi efsaneleşerek tüm dünyaya yayılmıştır. Günümüzde de varlığının sürdüren bu hareketlerin programlı bir şekilde yapılmasıyla birlikte vücut ağrıları ortadan kaldırılarak tepeden tırnağa tam anlamıyla fiziksel canlılık ortaya çıkar. Bahse konu olan bu hareketlerin olumlu etkisini görebilmeniz içerin her gün uygulama yapmanız önem teşkil eder. Endokrin seviyesinin artışına imkân hazırlayan Tibetin beş hareketi hormon salgılanmasına yardımcı olarak cildin yenilenmesine kaynaklık eder. Günlük yaşamın bir parçası olarak ele alınması gereken bir spor faaliyeti olan bu hareketler dengeli ve sağlıklı beslenme eşliğinde inanılmaz etkiler gösterir.

Sağa ve Sola Dönüş Hareketi

Ayakta duruş pozisyonunda kolları önce sağa sonra da sola çevirip düz bir şekilde duruş sergilenmesiyle elde edilen bir harekettir. Bu harekette sağ ve sola dönüşlerdeki amaç bedenin üst kısmındaki meta enerjinin bedenin tamamına merkez alınmasını sağlamaktır. Bununla birlikte beyincik alanındaki sağ ve sol lopların titreşimini sağlamaktır. Sağ tarafa yapılan hareketteki asıl amaç negatif enerjinin dışarı atılmasına kaynaklık edilmesidir. Böylece beyin yıkanarak vücut gevşer.

Saat Yönünde Dönüş Hareketi

Dik bir vücut pozisyonunda iki kolun düz bir şekilde açılıp saat yönüne dönüş hareketinin yapılmasıyla vücut yapısı dengesini koruyarak kas gevşeme meydana gelir. Bu hareket ile doğru nefes alışverişinin sağlanması önemlidir. Nefes alınıp kollar iki yana doğru açılarak denge sağlanır. Avuç içleri yere bakacak düzeyde saat yönüne yavaşça dönüş yapılır. Dönerken göz seviyesinde hareket yapılması sağlanır. Dönüş sonrasında eller göğüs hizasında yavaş yavaş indirilerek hareket tamamlanır.

Sırt Üstü Yatış Hareketi

Sırt üstü yatış pozisyonunda eller yana alınarak hiçbir yerden destek almadan baş ve ayaklar kaldırılmaya çalışılır. Bu noktada nefes alışverişine de dikkat edilmesi gerekir. Yatılan alanın sizi taşıdığını bilerek hareket etmeniz önemlidir. Dikkat göbek kısmına yönelerek dizlerin kırılıp hareket edilmesi sağlanmalıdır.

Diz Üstü Oturuş Pozisyonu Hareketi

Vücut dik duruş pozisyonunda olup dizlerin üzerinde durulur. Eller kalçanın yan tarafına dayanarak çene kısmı göğse doğru yaklaştırılır. Derin nefes alınıp baş geriye doğru çevrilir. Sırt ve omuz kısmı arkaya doğru esnetilir. Başa dönüş tekrarlanmasına yönelik ani hareketlerden kaçınıp yavaş bir şekilde omuz ve kolların öne doğru esnetilmesi gerekir.

Ters Mekik ve Şınav Hareketi

Sırt üstü yatış pozisyonunda olup ayak ve baş kısmı sabit bir şekilde olup sadece karın kısmının kaldırılmasıyla yapılan bir harekettir. Diğer yandan Yüz üstü yatış pozisyonunda duruş sergileyip sadece kalça kısmının yukarı doğru kaldırılması gerekir. Bu hususta ellerin sabit olmasına dikkat edilmesi gerekir. Öte yandan doğru nefes taktiğinin de sağlanması önemlidir.
" } ] }