{ "title": "Sıkılaştırıcı Hareketler", "image": "https://www.hareket.gen.tr/images/Sikilastirici-Hareketler-83229.jpg", "date": "20.01.2024 11:35:05", "author": "omer secgunler", "article": [ { "article": "
Sıkılaştırıcı Hareketler: Sağlığına özen gösteren kişiler, vücutlarının zinde ve hareketli olması için sıkılaştırıcı hareketleri yapmaktan kaçınmazlar. Sıkılaştırıcı hareketler, doğru egzersizlerin düzenli yapılması ile hareketi yapanın fit olmasını sağlamaktadır. Sağlık için spor her yerde yapmak mümkündür. Kendinize ayırdığınız herhangi bir saat içerisinde düzenli olarak aksatmadan yapılması gerekmektedir. Kendinize zaman ayırmayıp arada sırada egzersiz yaparsanız vücudunuz istenilen dinamik ve sağlıklı konuma gelmesi mümkün değil. Bu nedenle sıklaştırıcı hareketleri yapmaktan kaçınılmamalıdır.

Sıkılaştırıcı Hareketler Nelerdir?

Karın Sıkılaştırıcı Hareketleri: Karın sıkılaştırıcı hareketi aslında kolay gibi görünen ancak vücudun alışkın olmamasından dolayı bir kez bile yapamayanlar olmaktadır. Karın sıklaştırıcı hareket aynı zamanda karın bölgesinde bulunan yağların erimesine büyük katkı sağlar. Karın sıkılaştırıcı harekete başlarken aynen şınav pozisyonu alınır. Şınav çeker gibi yere uzanın ve vücudu düz tutarak dirsekler yere konur. Kolun üst kısmı ve ayakların parmakları yere değecek şekilde eller önde bağlı şekilde 10 saniye karın kaslarını sıkarak durun. Karın kasları sıkılırken kalça düşürülmemeli. Bu arada nefes alınıp verilebilir, nefesinizi tutmayın. Bu hareket 10'ar kez dinlenerek 3 bölümde tamamlayabilirsiniz.

Kalça Kasları Sıkılaştırıcı Hareketleri: Kalçaları sıkılaştırmak için, ayaklar omuz genişliğinde açarak dengemizi sağlayacak şekilde durunuz. Ellerinizin parmak uçları karşı tarafı gösterecek şekilde uzatarak bekleyin. Hareketi yapmaya başlarken kalça dışarı çıkacak şekilde çömelirken, gövde dik konumda olmalı ve diz kırılırken ayak parmak ucunu geçmemesine dikkat edilmeli. Yere çömelirken ve yerden kalkarken nefes alınıp, verme işlemi yapılmalıdır. Bu hareket ritmik olarak 10ar kez 3 defa yapılmalı.

Bacak Kasları Sıkılaştırıcı Hareketleri: bu harekette bacaklar omuz hizasında açılarak dengenin sağlanması için yere basılı beklenir. İki el dirsekten kırılarak baş hizasına getirilerek yukarı doğru zıplarken dizler karı hizasına çekilir ve yine dizler kırık olarak ayaklar üzerine dikkatli şekilde inerek hareketi tamamlamış olursunuz. Hareket yine 3 bölümde 10'ar kez yapılarak tamamlanır. Zıplayarak yapılan bu hareket bacak kaslarını sıkılaştırıcıdır.

Alt Gövde Kasları Sıklaştırıcı Hareketleri: Vücudumuzun alt kısmında bulunan kasların sıkılaştırılması için yapılan harekettir. Harekete başlarken vücut dik konumda olmasına dikkat edilmeli. Vücut dik iken geriye doğru geniş bir adım atılır ve diz kırılarak yere çökülür. Diz yere değecek şekilde durmalı. Vücut dik ve önde olan bacağın konumu 90 derece olmalı. Diz kapağının durumu ayak parmak ucunu geçmemelidir. Yapılan hareketin aynısı diğer ayakla yapılarak tekrarlanır. Alt gövde kaslarını sıklaştırma hareketi tamamlanmış olur. Yine hareket 3 aşamada 10 kez yapılarak tamamlanır.
" } ] }