{ "title": "Sabit Süratli Hareket", "image": "https://www.hareket.gen.tr/images/Sabit-Suratli-Hareket-89719.jpeg", "date": "21.01.2024 19:33:25", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Sabit Süratli Hareket: Sürat birçok kişi tarafından hız olarak bilinse de aslında bu durum yanlış bir bilgidir. Hız cismin birim zamanda yer değiştirilmesi olarak tanımlanırken sürat ise cismin birim zamanda kat ettiği yol olarak tanımlanır. Mesela bir araba 1 saatte 90 km'de doğu yönünde gidiyor diye bir ifade kullanılırsa bu arabanın hareketi belirler. Yani hızda yön belirtilir. Sürat de ise yön belirtilmez araba 1 saatte 90 km süratle gidiyor şeklinde bir kavram kullanılır. Bu nedenle bu iki kavramın birbiri ile karıştırılmaması gerekir. Sürat hesaplanırken cismin kat ettiği yol ile geçen zamanın bilinmesi gereklidir. Bu durumu hesaplamak için ölçülen büyüklüğün alınan yol birimini ifade etmek için kilometre, metre ve santimetre gibi ifadeler kullanılırken zaman biriminde ise saat, dakika ve saniye gibi kavramlar ifadeler kullanırlar. Sabit süratli hareket cisminin kat ettiği yol boyunca süratinde hiçbir değişiklik olmaması yani aynı zamanda aynı yol alması olarak tanımlanır. Günlük yaşantımızda bu hareket ile oldukça yaygın olarak karşı karşıya gelebiliriz. Çünkü çevremizde birçok cisim ya da varlık sabit suratlı hareket ile hareket eder.

Sabit süratli hareket halinde olan varlıkların kat ettiği yol nasıl belirlenir, varlıklarınne kadar zaman aralığında ne kadar yol kat ettiği çizim yapılarak gösterilebilir. Yapılacak çizimler varlığın geçen zamanda aldığı yolu belirler. Bununla beraber sabit süratli hareket halindeki varlıkların aldığı yol ve bu yolda geçen zamanın grafiği de çizilebilir. Sabit süratli harekette ortalama surat ise varlığın hareket ettiği toplam yolun yine toplam zamana bölünmesi sonucu bulunur.

Sabit sürekli hareket eden varlıklara örnekler, varlığın hareketi boyunca süratinin hep aynı kalması anlamına gelen sabit süratli hareket eden varlıklara örnek olarak lunaparkta bulunan dönme dolaplar, saate yelkovanın sürekli aynı süratte hareket etmesi yani dakikada bir yelkovanın ilerlemesi, saniyenin suratının hep aynı olması, alışveriş merkezlerinde bulunan yürüyen merdivenler, sabit suratlı harekete verilebilecek örneklerdir. Bununla beraber teleferik ya da bir yolculuk esnasında arabanın sürat ibresinin hep aynı rakamda kalması bu arabanın aynı süratte yani sabit süratli hareket ettiği anlamına gelir.
" } ] }