{ "title": "Peristaltik Hareket", "image": "https://www.hareket.gen.tr/images/Peristaltik-Hareket-43797.jpg", "date": "20.01.2024 15:54:35", "author": "Nülifer Çembertaş", "article": [ { "article": "Peristaltik Hareket, Sindirim sistemi içinde yer alan organların düzenli olarak kasılıp gevşemesi peristaltik hareket olarak adlandırılmaktadır. Bu kasılma dairesel hareketler şeklinde gerçekleşirken sistem içinde yer alan maddenin de ileri doğru hareketini sağlar. Yemek borusu, ince ve kalın bağırsaklar, lenf kapilleri, boşalma sırasında testislerden atılan spermin hareket şekli peristaltik hareket ile açıklanmaktadır.

Yemek borusunda peristaltik hareket; Yemek borusunda gerçekleşen 2 peristaltik hareket mevcuttur. Bunlardan ilki yutkunma sırasında ortaya çıkan birincil dalga peristaltik harekettir. Bu ilk hareketin ardından 8-9 saniye içinde besin aşağı doğru itilerek mideye ulaşır. Fakat besinin mideye ulaşmadığı durumlarda ilk dalgadan daha zayıf olan ikincil dalga peristaltik hareket meydana gelir. Peristal hareketi yemek borusu içinde kontrol eden medulla oblongata'dır.

İnce bağırsaklar üzerinde peristaltik hareket; İnce bağırsaklarda peristaltik hareket düz kasların dairesel şekillerde kasılıp gevşemesi prensibine dayanır. İnce bağırsak üzerine peristaltik hareket düzenli ve süreklidir. Burada besin maddelerinin ileri taşıyarak sindirmesinin yanında yavaş hareket ederek besinlerin kana karışması için gerekli emilime de yardımcı olur.

Kalın bağırsak üzerinde peristaltik hareket; kalın bağırsaklarda ince bağırsaklarda yer alan peristaltik hareketin yanında genel bağırsak hareketleri de birlikte görülür. Peristaltik hareket düzenli ve sürekli olarak devam ederken dışkıyı boşaltma kanalına taşıyan daha büyük ve genel hareket günde 1-3 kez görülür.

Lenf sisteminde peristaltik hareket; İnsan lenfatik sisteminin merkez bir pompası yoktur. Lenfler arasında iletişim lenf kapillerinin peristaltik hareketle bitişik iskelet kasına geçer ve arteryel titreşim yoluyla dolaşıma devam eder.

Sperm salınımı sırasında peristaltik hareket; Boşalma sırasında spermler vaz deferans adı verilen testis kanalından geçerek peristaltik hareketle üretraya açılır.

Peristaltik hareketin önemi; İnce bağırsaklarda besinlerin sindirimi eş zamanlı olarak gerçekleşirken sindirilen besinlerin uygun hızda ve benzer salgılarla hareket etmesi gereklidir. Peristaltik hareket düzgün bir yol izleyerek sindirilen besinlerin eş zamanlı olarak ileri doğru hareketini sağlar. Peristaltik hareketin yanında ise müsküler mukoza salgılanarak villus kas sistemini harekete geçirir. Peristaltik hareket, toprak solucanlarının toprağın içinde ilerlemek için kullandığı hareket sisteminin de bir diğer adıdır. Son yıllarda bu hareketi kopyalayan bazı robotik sistemlerle sindirim sistemi üzerindeki hastalıkları gözlemlemek daha kolay hale gelmiştir.
" } ] }