{ "title": "Öteleme Hareketi", "image": "https://www.hareket.gen.tr/images/Oteleme-Hareketi-35376.png", "date": "18.01.2024 22:29:20", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "Öteleme Hareketi; Öteleme hareket türlerinden biridir. Hareket kendi içinde dönme, titreşim ve öteleme hareketi olarak üç başlık altında incelenir. Öteleme; dağılma hareketi olarak da bilinir. Öteleme hareketi, bir şeklin doğru ya da eksenler üzerinde sağ tarafa, sol tarafa, yukarı ya da aşağı yöne doğru ilerlemesidir. Madde taneciklerinin bulunduğu yerden başka yere gitmesine öteleme hareketi denir. Bazı kaynaklar ise öteleme hareketini bir hareketlinin belirli bir doğrultuda yaptığı hareket olarak tanımlar. Örnek olarak bir arabanın hareketi verilebilir. Öteleme hareketi yapan cismin şekli değişmez, cisimde ya da şekilde boyut değişikliği olmaz.

Öteleme Hareketi Nasıl Gerçekleşir?

Öteleme hareketine en güzel örnek gazlarda parfüm ve sıvılarda yere dökülme olayıdır. Oda içerisine parfüm sıkıldığı zaman parfüm oda içine yayılır. Yere dökülen sıvı döküldüğü noktada kalmaz çevresine yayılır. Yani hem sıvıların hem de gazların atomları çevreye yayılır ve öteleme hareketi yapar. Öteleme hareketinin olabilmesinin ana nedeni atomlar arasında boşluk olmasıdır. Katıların arasında boşluk olmadığı için katı cisimler sadece titreşim hareketi yaparlar.

Titreşim hareketi; katı, sıvı ve gaz maddelerin hepsi titreşim hareketi yapabilirler. Cismin bir denge konumuna göre periyodik olarak gitme gelme hareketi yapmasıdır. Salıncakta sallanan çocuk örnek olarak verilebilir. Titreşim hareketi gözle fark edilmeyecek kadar az bir harekettir. Sıvı maddelerin boşluğu az olduğu için öteleme hareketi daha az gerçekleşir. Gaz maddelerin arasında boşluk en fazla olduğu için öteleme hareketini en çok yapan maddelerdir.

Dönme Hareketi hem sıvılar hem de gaz maddeler dönme hareketi de yaparlar. Dairesel yörüngede yapılan harekettir. Bisiklet tekerinin dönmesi gibi. Dönme hareketi de öteleme hareketine benzer olacak şekilde sıvı maddelerin ve gaz maddelerin yayılmasını sağlar. Katı maddeler arasında boşluk olmadığı için katı atomları dönme hareketi yapamaz. Katı maddeler yalnızca titreşim hareketi yaparken sıvı ve gaz maddeler hem titreşim hem öteleme hem de dönme hareketi yaparlar.
" } ] }