{ "title": "Newtonun Hareket Kanunları", "image": "https://www.hareket.gen.tr/images/Newtonun-Hareket-Kanunlari-84716.jpg", "date": "21.01.2024 06:30:01", "author": "İshak YILMAZ", "article": [ { "article": "Newtonun Hareket Kanunları, Isaac Newton, 1643-1727 yılları arasında yaşamış İngiliz fizikçi, matematikçi, felsefeci, mucit ve astronom. Newton gerçekten süper zekâsıyla gelmiş geçmiş en iyi bilim adamı olduğu kabul edilmektedir. Yaşadığı dönemdeki imkânsızlıklar göz önünde bulundurarak yakın geçmişte Einstein ile karşılaştırıldığında Newton daha ağır basmaktadır.

Newton aslında hiçbir şeyi tesadüf eseri bulmamıştır. Yok kafasına elma düştü, akabinde yerçekimini buldu. Bunlar okul yıllarında anlatılan ifadelerdir. Ama gerçeklik payına bakmak istersek, Newton çiftlik evinde büyüdüğü için çalışmalarını mecburen çiftlikte yapmıştır. Yine bir gün elma ağacı altında bilimsel çalışma yaparken önüne bir elma düşmüş ve aklına şu soru gelmiştir. Acaba her elmanın yere düşüş hızı aynı mı? Bu sorunun cevabını bulmaya ve hesaplamaya başlamıştır. İşte bu olay sonucunda elmanın daha da hızlanarak yere düştüğünü hesap etmiştir. Bu olay sonucunda lise yıllarında matematik derslerinde karşımıza çıkan ve hiç hoşlanmadığımız integral, türev gibi hesaplamaları bulmuştur. Düşünün bir elma yere düşüyor ve sonucunda çoğumuzun sevmediği matematik konuları bulunuyor.

Newtonun Hareket Kanunları 3 tanedir. Bunlar

1- Eylemsizlik Prensibi: Bir cismin üzerine etki eden kuvvet sıfır ise o cisim ya durur ya da sabit hızla devam eder. Sabit bir cisim hareket etmesine etki edecek bir kuvvet yoksa hareket etmeyecektir. Hareketli bir cisme bir kuvvet etkisi yoksa o cismin hızı değişmeyecektir. Eylemsizlik yasası \"sıfır net kuvvet, sıfır ivmelenmeye karşılık gelir\" şeklinde de ifade edilmiştir. Bu kanuna göre bir cismin durması veya değişmez bir hızla gitmesi arasında bir fark yoktur denilebilir.

2- Dinamiğin Temel Prensibi: Bir cisim sabit bir kuvvet etkisi altında ise o cisim bu kuvvet yönünde sabit bir ivme kazanır.

Bir cisim üzerindeki net kuvvet, cismin kütlesi ile ivmesinin çarpımına eşittir. Yani formül olarak ise F=m. A ile belirtilmiştir. Bu formül su şekilde açıklanabilir: Bir cismin ivmesi o cisme uygulanan kuvvet ile doğru, cismin kütlesi ile ters orantılıdır diye ifade edilmektedir. Newton tarafından bu kanunla alakalı itme kavramı belirtilmiştir. İtme=hareket ettirici kuvvet olarak tanımlanmıştır. Bir de Momentum kavramı belirtilmiştir. Momentum= hareket olarak belirtilmiştir. Bu yasa formül olarak ise: I=itme, ∆ p=momentumdaki degisim, m=kütle, ∆ v hızdaki değişim olarak belirtilip I=∆ p=m.∆ v olarak belirtilmiştir.

3- Etki-Tepki Prensibi: Etkileşen iki cisim birbirlerine eşit büyüklükte fakat zıt yönde kuvvet uygular. Yani her etkiye karşılık eşit ve zıt olan bir tepki vardır. Her zaman eşit ve ters bir tepki kuvveti vardır. Mesela buz pateni yapan iki kişiyi ve birbirlerini ittiklerini düşünün. Bunların birbirlerine uyguladıkları kuvvet eşit büyüklükte ve zıt yönlüdür. Bu kanuna göre diyebiliriz ki, doğadaki bütün gerçek kuvvetler çevreyle etkileşim sonucu ortaya çıkar.

Newtonunhareket yasaları ve bilimsel çalışmaları ile alakalı kitaplar da yazmıştır. Naturalis Principia Mathematica, Opticks, Method of Fluxions, Aritmetica Universails kitapları örnek olarak verilebilir.
" } ] }