{ "title": "Mide Hareketleri", "image": "https://www.hareket.gen.tr/images/Mide-Hareketleri-99334.jpg", "date": "21.01.2024 19:51:52", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "Mide hareketleri, hazım esnasında midenin, kardiye bölümü kapalı kalmaktadır. Böylece lokma yemek borusuna dönememektedir. Mide hareketleri dolma derecesine uymaktadır. Özellikle pilor bölümünde 20 saniyede bir peristaltik hareketler olmaktadır. Bu hareket sayesinde yemek mide suyu ile iyice karışmaktadır. Mide hazmı yeterli derecede ilerledikten sonra pilor bölümü açılır ve yavaş yavaş mide muhtevası ince bağırsağa boşalır. Midenin, boş durumdayken tekallüsler yapması açlık hissini uyandırmaktadır.

Mide hareketleri nelerdir?

Günde bir veya iki saat spor yaparak özellikle karın, mide bölgesini çalıştırarak kilo vermenizi hızlandırabilirsiniz. Mide hareketleri için sabah ve akşam saatleri genellikle idealdir. Yemek yedikten hemen sonra spor yapılması tavsiye edilmemektedir. Eğer yemekten sonra spor yaparsanız mide bulantısı yapabilmektedir. Mide hareketleri yapmadan önce ısınma hareketleri yaparak başlamalısınız. Daha sonra yarım saat bel hareketleri yaparak mide kısmını forma sokabilirsiniz.

Spor ve beslenme dışında kalan zamanı mutlaka hareket ederek geçirmekte fayda vardır. Yemekten sonra mutlaka uyumamanız gerekir. Tempolu olarak yürümeye dikkat edin. Gün içerisinde alınan kalorileri yakmaya çalışın. Ayrıca kısa süreli spor ve beslenme alışkanlığınız değiştirmeyip, uzun süreli yapmanız gerekir. İstediğiniz vücuda kavuşmak için kendinizi motive edecek ortamlarda bulunmalısınız. Sağlıklı bir görünüm emek ve inanmak ile olacaktır.

Mide kaslarını hareket ettirmek için yer mekiği

Yere sırt üstü uzanılarak, eller bel yanlarında ve dizler hafifçe kırık olarak başlanacak pozisyona geçilir. Nefes verildikten sonra öne doğru hafifçe, kontrollü ve mide kaslarında gerginlik hissedilecek şekilde kalkılır. Bu pozisyon alındıktan sonra beklemeden hemen tekrar arkaya doğru nefes almak üzere ve sadece mide kaslarının gücüyle mide hareketleri yapılmaktadır. Eller ensede ve göğüs kısmında birleştirildiği zaman hareket biraz daha zorlaşmaktadır. Hareket sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli şey mide kaslarının tamamen kontrol altında tutularak yavaş olarak yapılması gerekir. Eğer eller baş arkasında ise yapılan hareketler boyunca baş ve boyun omurlarına ellerle baskı uygulanmaması ve sırtın yere tam olarak yapıştırılmaması gerekir.

Sandalyede mide ve karın sıkıştırma hareketleri

Roma sandalyesi adı verilen özel bir alet üzerine oturularak yapılmaktadır. Daha sonra eller baş arkasında birleştirilir fakat enseye bu durumda baskı yapılmaması gerekir. Yavaşça arkaya doğru nefes alarak gidilir ve yine tekrar başlangıç durumuna gelinir. Bu durumda mide kaslarındaki sıkılaşmayı koruyarak hareket tamamlanır. Hareket yapılırken gövde öne doğru gelinirken dirsekler çapraz olarak dizlere doğru yapıldığı zaman bel yanları da çalışmış olur.
" } ] }