{ "title": "Kuvvet ve Hareket", "image": "https://www.hareket.gen.tr/images/Kuvvet-Ve-Hareket-84479.jpg", "date": "19.01.2024 10:49:59", "author": "RAMAZAN ATAY", "article": [ { "article": "Kuvvet ve Hareket, kavramları birbiriyle doğrudan ilişkisi bulunan iki temel durum olup çoğu kez birbiriyle karıştırılmaktadır. Fizikte sıkça karşılaşılan bu iki terim hakkında bu makalemizde sizlere detaylı bilgi vereceğiz. Kuvvet ve hareket konusuyla ilgili ilk olarak tanımını yapacağımız konu kuvvet olacaktır.

Kuvvet Nedir?

Genel itibariyle kuvvet konusuyla ilgili olarak cansız varlıklar için geçerli olan ve onların hareket etmesine yol açan bütün etmenlerdir. Yapılan bu hareket ise itme ya da çekme kuvveti sayesinde yapılmaktadır. Kuvvet denilince akla gelen iki durum olan itme ve çekme kuvvetleri yalnızca cansız varlıklar için kullanılmaktadır. Cansız varlıklar üzerinde birtakım etkileri bulunan kuvvet beraberinde doğal olarak hareketi getirmektedir. Yani kuvvet ve hareket kavramlarını birbirinden farklı bir şekilde düşünemeyiz. Genel itibariyle kuvvet için kullanılan itme ve çekme kuvvetleri için ise günlük hayatta sıkça yaptığımız birçok etkinlikte bu durumla karşılaştığımızı söylemek mümkündür. Örneğin evimize girerken kapıyı çekme eylemini gerçekleştiririz. Bununla birlikte dışarı çıkarken kapıyı itme kuvvetini kullanarak dışarı çıkarız. Yapmış olduğumuz bu basit işlemler kuvvet olarak adlandırılmaktadır.

Kuvvetin yapmış olduğu etkiyi ise şu şekilde ifade etmek mümkündür. Kuvvet bilindiği üzere duran bir cismi hareket ettirmek adına yapılan bir eylemdir. Bununla birlikte hareket eden bir varlığı da yavaşlatma ya da durdurma konusunda kuvvet etkisi kullanılmaktadır Bazı durumlarda kuvvet ve hareket konusuyla ilgili olarak kuvvetin uygulandığı varlığın şekil değiştirdiği de görülmektedir. Yani kuvvet etkisi beraberinde cisimler ya da varlıklar üzerinde çekil değişikliğine yol açmaktadır. Son olarak hem kuvvet hem de hareket beraberinde varlıkların yönünü ve konumunu değiştirmektedir. Sabit bir şekilde duran ya da hareket halinde olan bir cisme uygulanan kuvvet sayesinde yönünü ya da şeklini değiştirmek mümkündür.

Hareket Nedir?

Hareket denildiği zaman ilk akla gelen husus ise yer değiştirme durumudur. Ancak bu etkiyi sağlayabilmek içinde kuvvet ve hareket unsurlarının bir arada olması gerekir. Bir cisme kuvvet uygulandığı halde hareket ettirilememesi de söz konusu olabilir. Burada en temel amaç kuvvet uygulanan cismin yönünün değişmesi ve yer değiştirmesidir. Canlı varlıklar açısından hareket konusu kendiliğinden meydana gelmektedir. Ancak duran cisim ve nesneler yani cansız varlıklar için kendiliğinden hareket etme durum söz konusu değildir. Bunun için dışarıdan bir etkinin gerçekleşmesi gerekmektedir.

Hareket Türleri

Kuvvet ve hareket konusuyla ilgili olarak kuvvetin itme ve çekme gibi etkilerinin bulunduğunu söylemiştik. Aynı zamanda da hareket konusu için de birtakım hareket türlerinin olduğunu belirtebiliriz. Bunlar hızlanma hareketi, yavaşlama hareketi, dönme hareketi, sallanma hareketi ve yön değiştirme olarak bilinmektedir.

Kuvvet ve Hareketin Meydana Getireceği Tehlikeler

Bazı durumlarda kuvvet ve hareket kullanılmasının birtakım sorunlara yol açması söz konusu olabilir. Bu durumların başında trafik kazası örneğini verebiliriz. Örneğin aşırı derecede hızlı giden bir aracın aşırı hızlı olması beraberinde kazaların meydana gelmesine yol açar. Bu durum kuvvet ve hareketin yapabileceği tehlikeler arasında yer almaktadır. Bununla birlikte koridorda hızlı bir şekilde koşan çocuğun öğretmenine çarpması durum da birtakım sorunların oluşmasına neden olabilir. Aynı zamanda da doğal afetlere bağlı olarak çığ düşmesi gibi durum birçok can kaybına yol açabilir. Tüm bu durumlar kuvvet ve hareketin meydana getireceği sorunlar arasında yer almaktadır.
" } ] }