{ "title": "Kütle Hareketleri", "image": "https://www.hareket.gen.tr/images/Kutle-Hareketleri-43824.jpg", "date": "20.01.2024 16:57:04", "author": "Arzu Doğan", "article": [ { "article": "Kütle Hareketleri: Yeryüzünde oluşan toprak ve kaya hareketlerinin bütününe kütle hareketleri olarak kabul edilir. Yeryüzünde oluşan kütle hareketleri 2 adettir. Bunlar heyelan ve toprak kaymasıdır.

Heyelan: Ana kaya ve üzerinde bulunan toprak tabakasının birlikte yer değiştirmesi sonucu oluşan kütle hareketine heyelan denir.

Heyelan oluşma türleri bakımından 3 şekilde oluşur. Bu türler şunlardır;
Heyelan yağış sırasında oldukça sık karşılaşılan bir doğal afettir. Yağışlarla suya doymuş toprak daha fazla yağış almaya devam ettikçe toprak ağırlaşmaya başlar ve ağırlaşan tabaka büyük kütleler halinde yer değiştirmeye başlar. İlkbaharda yağış oranı yüksek olduğundan heyelan oluşumu en fazla ilkbahar mevsiminde görülür. Heyelan ciddi bir doğal afettir bu yüzden doğal yaşam sırasında yerleşim yerleri bu doğal afet için gerekli önemleri almalıdır.

Toprak Kayması: Ana kayadan bağımsız olarak gerçekleşen bir olaydır. Eğim boyunca ana kaya üstündeki toprak ve ürünler ana kayadan ayrı olarak eğim boyunca yer değiştirir. Bu olaya da toprak kayması denir.

Kütle Hareketleri Neden Olur?
Kayaç Yapısı: Kayaç yapısı ne kadar yumuşak ve geçirgen olursa kütle harekerlerinin oluşma olasılığı daha da yükselir. Eğer kayaç türü granit gibi sağlam ve sert yapıda olursa kütle hareketleri gözükmez bunun aksine kayaç türü marn gibi kumtaşı gibi zayıf sertlikte olursa kütle hareketleri daha fazla görülür.

Eğim: Temel nedenlerinden en önemlisi eğimdir. Eğim etkisini yerçekimi daha da arttıracağından kütle hareketleri olaslığı bir hayli artmaktadır.

Bitki Örtüsü: bu etken hareketlerin oluşumundan ziyade oluşan kütle hareketinin hızlanmasında etkilidir. Tahrip olmuş bitki örtüsüne sahip alanlarda kütle hareketlerini durduran bir etken olmayacağından hızlanarak devam eder.

Yağış: Islak zeminler kayganlık özelliği kazanacağı için yağış kütle hareketlerini tetikleyen bir faktör olarak kabul edilir.
" } ] }