{ "title": "Hareket Türleri", "image": "https://www.hareket.gen.tr/images/Hareket-Turleri-14475.jpg", "date": "20.01.2024 02:20:26", "author": "Remziye Turan", "article": [ { "article": "Hareket türleri bir cismin durağan ya da bir noktaya göre durumunun ve yerinin değiştirilmesine verilen addır. Olduğu yerde duran bir cisim dengede demektir. O cismin oynaması demek dengesinin bozulması demektir. Hareket çeşitli durumlara göre çeşitlilik gösterir. Hareket türleri birçok çeşitten oluşmaktadır. Bunlardan bazıları doğrusal hareket eğrisel hareket, dairesel hareket ve düzgün hareket olarak değişiklik gösterirler.

Hareket türleri nelerdir?

Hareket türlerinin birkaç tanesini sayalım bunlar hızlı hareket yavaşlayan hareket yön değiştirme hareketi dönme hareketi ve sallanma hareketi olarak biliriz. Hızlı hareket hareketli bir varlığın hızı zamanla artıyorsa hızlanan hareket yapıyor demektir. Hareketli bir varlığın hızı zamanla azalıyorsa yavaş hareket yapıyor demektir. Örneğin hızlı giden bir arabanın yavaşlaması ya da çok hızlı giden bir uçağın yavaşlamasına yavaşlama hareketi denir. Çok hızlanan hareket hareketli bir varlığın hızı zamanla artıyorsa bu da çok hızlı hareket yapıyor demektir. Bu hareket türüne örnek verecek olursak örneğin duraktan kalkan bir otobüsün hızlanması veya bir füzenin hızlanması gibi daha sayabileceğimiz birçok hızlanma hareketi bulunur. Yön değiştirme hareketi duvara çarpan topun yaptığı harekettir. Buna yön değiştirme denir. Buna da örnek verecek olursak dünyanın veya topun dönerek yön değiştirmesi gibi sallanma hareketi ise salıncakta sallanan çocukları rüzgârda ağaç dalları gibi sallanarak hareket etmeleridir. Dönme hareketi dönme dolap veya arabaların tekerlekleri dönme hareketi yaparlar. Hareket türlerinden daha sayabileceğimiz birçok örnek bulunmaktadır.

Hareket türleri insanlarda ve hayvanlarda nasıldır?

Hareket türlerinden birçok hareket etmeyen varlıklar bunlar cansız varlıklardır Toprak, taş, maden, dağlar tepelerdir. Bulundukları yerde hareket eden varlıklar ise bitkilerdir Dikkat edecek olursak belli bir yere ekilen bir tohum ya da bir dikenin ya da bir çekirdeğin yeşermesi zamanla yetiştiğini göreceksiniz ve yer değiştirmeden büyümeye devam eder. Bir ağaç halini alır ve dallarına sürekli güneşin daha fazla bulunduğu tarafa doğru çevirir hareket etmeden dallarını çevirdiğini görürsünüz tam olarak hareket eden varlıklar ise insanlar ve hayvanlardır. Hayvanlar ve insanlar yiyecek bulmak yaşamlarının devamını sürdürmek için devamlı olarak yer değiştirirler. İsteyerek yapılan hareketlerin insanların koşması bacağına oynatması ağzını açıp kapatması gibi hareketlerdir. İstemediğimiz halde yaptığımız hareket türleri ise kan dolaşımı kalbin atması bağırsakların ve midenin çalışması gibi daha sayabileceğimiz birçok hareket türü vardır. Insanlarında hayvanlarında isteğimiz içinde ve dışında olsun hareketleri sağlamak için organlarımıza kemiklere kaslara ve eklemlere ihtiyacımız vardır.
" } ] }