{ "title": "Hareket Nedir", "image": "https://www.hareket.gen.tr/images/Hareket-Nedir-67646.jpg", "date": "21.01.2024 16:44:31", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "Hareket Nedir; Hareket, Bir cismim kabul edilen belirli bir noktaya göre zaman içinde yer değiştirmesi olayına hareket denir. Kısaca cismin durumunun ya da yerinin değişmesine hareket denir. Cismin hareketi esnasında seçilen ilk nokta hareketin başlangıç noktası ya da hareketin referans noktası denir. Gelinen son konum ise hareketin son noktası denir. Cismin hareketli olup olmadığını anlamak için başlangıç noktasına bakılır. Cisim bir noktaya göre hareketli iken başka bir noktaya göre hareketsiz olabilir.

Hareket Nedir Örnekleri
Hareket Nedir ile İlgili Terimler

Konum; Hareket halinde olan cismin başlangıç noktasına göre bulunduğu noktaya konum denir. Konum x ile sembolize edilir.

Yer değiştirme; Cismin başlangıç konumu ile son konumu arasındaki mesafe yer değiştirmeyi verir. Yer değiştirme vektörel olan bir büyüklüktür.

Yer değiştirme: Son konum - ilk konum formülü ile hesaplanır. Diyelim ki son konum Xson ve ilk konum Xilk ise;
Yerdeğiştirme: Xson - Xilk.
Hareket Çeşitleri

Cisimlerin hareketi hareketin yörüngesine ve hareketin hızına bağı olarak iki farklı şekilde incelenir.

Yörüngelerine Göre Hareket Çeşitleri; Yörünge; Hareket halinde olan cismin hareketi boyunca izlediği yola yörünge denir. Yörüngelerine göre hareket kendi içinde üç farklı şekilde incelenir.

Yörüngesine Göre Doğrusal Hareket; Düz bir yörünge üstünde konum değiştiren cisimler doğrusal hareket yapmış olur. Otomobilin, otobüsün ya da minibüsün düz bir yolda ilerlemesi doğrusal harekete örnek olarak verilir.

Yörüngesine Göre Eğrisel Hareket; Hareket ederken izlediği yörünge eğrisel olan cisimlerin yapmış olduğu harekettir. Basketbol esnasında topun pota içine atılması ya da futbol esnasında topun kale içine atılması eğrisel harekete örnek olarak verilir.

Yörüngesine Göre Dairesel Hareket; Bir daire üstünde gibi hareket eden yörünge izleyen cisimlerin yaptığı harekettir. Saat içinde yer alan akrep ve yelkovanın hareketi dairesel hareket olarak örnek verilebilir.

Hızlarına Göre Hareket Çeşitleri; Hareket halinde olan cisimlerin hızlarının sabit kalması, azalması ya da artmasına göre kendi içerisinde iki başlık altında inceleriz.

Hızlarına Göre Sabit Hızlı Hareket; Cisimlerin tüm hareketi boyunca hızlarında azalma ya da artma olmadan hızının devamlı sabit kalmasıdır.

Hızlarına Göre Düzgün Değişen Hareket; Cisimlerin tüm hareketi boyunca hızlarında azalma ya da artma olması olayıdır. Hareketli cismin hızı devamlı ve düzgün artıyorsa düzgün hızlanan hareket olarak tanımlanır ve hareketli cismin hızı devamlı ve düzgün azalıyorsa düzgün yavaşlayan hareket olarak tanımlanır.
" } ] }