{ "title": "Hareket Fizik", "image": "https://www.hareket.gen.tr/images/Hareket-Fizik-52758.png", "date": "19.01.2024 14:47:06", "author": "İshak YILMAZ", "article": [ { "article": "Hareket Fizik, Hareket bir cismin herhangi bir sabit noktadan zamanla yer değiştirme olayına verilen addır. Hareketi başka bir tanımla belirtmek istersek, sabit bir noktadan cismin konumundaki yer değişikliğidir. Bir kuvvet etkisiyle cismin hareketi sırasında izlediği yola Yörünge denilmektedir. Yörünge skaler büyüklüktür. Birimi metre olarak belirtilmiştir. Yörünge şekli cismin izlediği yörüngeye göre değişmektedir. Bunlar;

Doğrusal Hareket: Cisim düz bir yörüngede hareket ediyor ise bu harekete doğrusal hareket diyoruz.

Düzgün Doğrusal Hareket: Bir hareketli cisim eşit zaman aralığında ve eşit miktarda yol alıyor ise düzgün doğrusal hareket deniliyor.

Düzgün Hızlanan Doğrusal Hareket: Bir cismin hızını yer değiştirme sürecinde eşit zaman aralığı, eşit miktarda artması ile yaptığı harekete denir.

Düzgün Yavaşlayan Doğrusal Hareket: Bir cismin hızını yer değiştirme sürecinde eşit zaman aralığı, eşit miktarda azalması ile yaptığı harekete denir.

Bağıl Hareket: Cisimlerin birbirlerine göre hareketine hareketine verilen isimdir.

Konum: Hareketli bir cismin başlangıç noktasına göre bulunduğu referans noktasına göre yönlü uzaklığına denilmektedir.

Konum Vektörü: Bir cismin bulunduğu noktaya referans noktasına göre çizilmiş ve yönü cismin bulunduğu noktaya dogru olan vektöre denilmektedir.

Yer Değiştirme: Bir cismin ilk konumuyla son konumu arasındaki yönlü uzaklığına verilen bir ifadedir. ∆ X sembolü olarak belirtilmiştir.

X2=son konum X1=ilk konum olmak şartı ile ∆ X=X2-X1 yani yer değiştirme = son konum-ilk konum

Yol: Bir cismin totalde katettiği mesafeye denilmektedir.

Hız: Bir cismin birim zamanındaki yer değiştirme olayına verilen bir ifadedir. Vektörel olarak ifade edilir. V harfi ile temsil edilir.

İvme: Hızın birim zamanındaki değişme miktarına denilmektedir.
" } ] }