{ "title": "Hareket Enerjisi", "image": "https://www.hareket.gen.tr/images/Hareket-Enerjisi-96934.jpg", "date": "21.01.2024 01:11:27", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Hareket Enerjisi: Enerji iş yapabilme gücü anlamına gelir. Genel olarak 8 enerji türü bulunur. Bu enerji türleri; potansiyel, hareket (Kinetik), elektrik, ısı, ışık, kimyasal, nükleer ile ses enerjisidir. Burada unutulmaması gereken husus, meydana gelen hiçbir enerji türünün kayıp olmamasıdır.

Hareket enerjisi ise bir cisimde kendiliğindenvar olanya da durgun bir cisme başka bir cisim tarafından verilen hareketle, o cismin hareket etmesi ile kazandığı enerjidir. Örneğin yel değirmenleri durgun halde iken, rüzgârın yel değirmenine çarparak döndürmesi enerji olduğu gibi, yine yel değirmeninin dönmesi ile meydana gelen enerjidir. Buna hareket enerjisi veya kinetik enerji adı verilir. Bir cisim üzerindeki hareket ne kadar büyük olursa, bu cisim üzerindeki enerjide o kadar büyür ve büyüklüğü ölçüsünde iş yapar.

Hareket Enerjisine Örnekler
Hareket Enerjisinin Kullanıldığı Alanlar

Geçmiş tarihlerde akar suyun sağladığı hareket enerjisinden yararlanarak, tahıl öğütmek için kullanılmak üzere su değirmenleri yapılması, yine akar su üzerine kurulan bir düzenekle, sudan daha yukarıda olan bağ ve bahçelerin sulanması, halen dünyanın bazı gelişmemiş bölgelerinde uygulanmaktadır. Günümüzde ise çoğu ülkeler tarafından rüzgârdan elde edilen hareket enerjisi ile elektrik enerjisi üretimi yapmaktadır. Ayrıca gelgit olaylarının fazla yaşandığı denizlerde de yine suyun ortaya çıkardığı hareket enerjisiyle elektrik enerjisi üretimi yapılmaktadır.
" } ] }