{ "title": "Hareket Bozuklukları", "image": "https://www.hareket.gen.tr/images/Hareket-Bozukluklari-71271.jpg", "date": "21.01.2024 03:31:53", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "Hareket Bozuklukları, bu durum kişinin vücudunda istem dışı belirtilerle kendini göstermektedir. Vücut fonksiyonlarının normal olmasında gerçekleşen hareketlerde normal olacaktır. Vücut hareketlerinde yavaşlama, vücudun bazı organlarının (El, kol, ayak) fonksiyonlarını yerine getirememesi hareket bozuklukları olarak adlandırılır. Vücudun bütün hareket sistemini kontrol eden beyin sinir sistemi bozukluğunda ya da ani olarak meydana gelen bir travmaya bağlı olarak hasar görmesiyle birlikte hareket mekanizmasında olumsuzluklar meydana getirecektir. Beyin yapısında hassas bir bölge vardır ve bu bölgenin zarar görmesi durumunda bazı beyin hastalıkları kendini gösterir. Bu hastalıklar genel olarak Wilson hastalığı, Parkinson hastalığı, Tourette hastalığı olarak bilinir. Bu hastalıklar beyinde belirdikten sonra vücut iskelet sisteminde şiddetli kasılmalar, istem dışı gerçekleşen vücut titremeleri, vücutta dengesizlik belirtileri, vücut koordinasyon bozukluğu ve daha birçok hareket bozukluları kendini gösterebilir.

Hareket Bozuklukları Neden Olur?

Hareket bozuklukları genel olarak nörolojik hastalıklardan kaynaklı meydana gelir. Bunun yanı sıra metabolik vücut problemlerinin kendini göstermesi bu durumun oluşmasına neden olur. Ailesinde hareket bozukluğu olan bir kişinin kendisinde de bu problemin belirmesi normaldir. Genetik yapıya bağlı olarak ilerleme gösterebilir ve aile genlerinden diğer nesillere kadar ilerler. Bu durum kullanılan ağır antibiyotik ilaçlardan kaynaklı meydana gelebilir. Bu gibi dış etkenlerin bu belirtiye neden olması normal görülür. Genellikle kas rahatsızlığı olan kişilerin kaslar için kullandıkları ilaçlar zaman içerisinde kas yapısına bağlı olarak hareket bozuklukları oluşturabilir.

Hareket Bozuklukları Belirtileri Nelerdir?
Hareket Bozuklukları Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hareket bozuklukları belirtisi olan kişilere, ilk olarak sorulması gereken bu belirtiler ne zamandan beri yaşanıyor, hareketlerinizi ne derecede etkiliyor şeklinde olmalıdır. Çünkü bu belirtilerin yaşanması ve zaman içerisine dağılımı oldukça önemlidir. Bu belirtilerin vücudun hangi bölgelerinde olduğu, kasılmalar meydana getiriyor mu, ağrı derecesi hastadan öğrenilmelidir. Bu aşamadan sonra hareket bozuklukları türüne göre tedavi uygulanır. Bu uygulama ilaç tedavisi ve cerrahi müdahale gerektirebilir. Bazı hareket bozuklukları belirtilerinin tedavisi yapılmamaktadır. Bu durum süreklilik arz eder. Yani kalıcıdır. Hareket bozukluğu yaşayan kişilerin sürekli kontrol altında olmaları gerekir. Gerekli görülürse fizik tedavi uygulanır. Bu şekilde hareket bozuklukları giderilerek hasta sağlığına kavuşur.
" } ] }