{ "title": "Güneşin Hareketleri", "image": "https://www.hareket.gen.tr/images/Gunesin-Hareketleri-92686.jpg", "date": "20.01.2024 00:31:08", "author": "sonay yıldız", "article": [ { "article": "Güneşin hareketleri; bizlerin günlük görüp hissedebileceğimiz hareketleri oluşturmaktadır. Yani güneşin görünür hareketlerini de güneş oluşturmaktadır. Güneş, sabah doğduktan sonra tutulum çemberini izleyerek doğudan batıya doğru hareket ederek ilerler. Böylece güneş tam ortaya geldiğinde öğlen olur, güneş battığında ise akşam olur güneşin bu hareketleri sayesinde ise bizler öğleni ve akşamı yaşamış oluruz. Ayrıca Türkiye gibi Kuzey enlemde bulunan yerde kış ve yaz mevsimlerinde gece ve gündüz uzunlukları farklıdır. Yani yazın günler uzun geceler kısa, kış aylarında ise tam tersi gündüzler kısa geceler uzundur. Bunun nedeni de yaz mevsiminde güneş gök Ekvatorunun kuzeyinde, kışın ise güneyinde yer almaktadır. Bunlarda güneşin hareketlerinden kaynaklanan olaylardır.

Güneşin dönme hareketleri

Güneş iki çeşit dönme hareketine sahiptir. Bunların birincisi güneşin kendi ekseni etrafında dönme hareketi, ikincisi ise Samanyolu galaksisi etrafındaki dönme hareketidir. Ancak güneşin dönme hızı Ekvatorda ve kutuplarda farklı şekillerdedir. Çünkü güneş Ekvatordaki bir dönüşünü 25 günde tamamlarken kutuplardan ki dönüşünü ise 34 günde tamamlayabilmektedir. Ayrıca güneşin kendi etrafındaki dönüşü de her zaman batıdan doğuya doğru olmaktadır.

Güneşin yapısında neler bulunur

Güneşin yapısında yaklaşık yüzde 70 hidrojen, yüzde 27 helyum, yüzde 2 diğer gazlar bulunmaktadır. Ayrıca güneşte diğer gök cisimleri gibi hareket eder. Güneşin gökyüzündeki yıl boyunca gezindiği yer çizgisel bir çemberdir. Güneş ortalama 365 günde 360 derece yol katetmektedir.
" } ] }