{ "title": "Fizik Kuvvet ve Hareket", "image": "https://www.hareket.gen.tr/images/Fizik-Kuvvet-Ve-Hareket-99934.gif", "date": "20.01.2024 13:54:28", "author": "İshak YILMAZ", "article": [ { "article": "Fizik Kuvvet ve Hareket, birbirine bağlı terimlerdir. Şöyle ki; hareketin gerçekleşmesi için kuvvet şarttır. Ama kuvvet için hareket şart değildir. Kuvvet ve hareket günlük hayatta karşımıza çıkmaktadır. Mesela çocuğun topa vurması. Topa vurmak için ayağıyla bir kuvvet uygular. Top böylece sabit kalmaz hareket eder. İşte kuvvet çocuğun ayağıyla vurması, hareket ise topun yerinden hareket etmesidir.

Fizik kuvvet, sabit bir cismi harekete hazırlayan, hareket halindeki cismi durduran, cismin hızını veya yönünü değiştiren, cisimlerin​ biçiminde de değişiklik meydana getirebilen etkiye kuvvet denilmektedir. Dinamometre ile ölçülüp SI birimi Newton olarak karşımıza çıkmaktadır. Fizikte Kuvvet sembolü F ile belirtilmiştir. 1 kg-kuvvet 9,8 Newton olarak belirtilmiştir. Bileşke kuvvet, bir cisme etki eden toplam kuvvete denilmektedir. Fizikte R harfi ile temsil edilmiştir. Aynı doğrultuda kuvvetlerin bileşkesinde kuvvet yönleri aynı ise R = F1+F2 formülü ile bulunur. Ama kuvvet yönleri farklı ise R = F1-F2 formülü ile bulunmaktadır.

Hareket, bir cismin sabit bir noktaya göre durum veya yerinin değişimidir. Yörünge, bir cismin hareket esnasında izlediği yola denilir. Konum, bir cismin sabit bir noktaya göre vektörel uzaklığına denilmektedir. Yer değiştirme, bir cismin iki konum arasındaki uzaklığı ifade eden terimdir. Hız, bir cismin birim zamandaki yer değiştirme miktarıdır. Ani Hız, Hareket eden bir cismin herhangi bir andaki hızına denir.

Yörüngelerine göre hareket çeşitleri
" } ] }