{ "title": "Elektrik Enerjisinin Hareket Enerjisine Dönüşümü", "image": "https://www.hareket.gen.tr/images/Elektrik-Enerjisinin-Hareket-Enerjisine-Donusumu-28985.gif", "date": "19.01.2024 14:08:14", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Elektrik Enerjisinin Hareket Enerjisine Dönüşümü: Elektrik enerjisi, bir elektrik motoru içerisinde kurulan özel bir düzenek yardımıyla, hareket enerjisine dönüştürülür. Elektrik motoru ise elektrik enerjisinin hareket enerjisine dönüşümünü sağlayan bir araçtır.

Elektrik Enerjisinin Hareket Enerjisine Dönüşmesi: Elektrik motorlarındaki çalışma prensibi şu şekilde olmaktadır; Elektrik motorunun çalışması prensibi mıknatısın aynı kutbunun birbirini itmesi, zıt kutuplarının ise birbirini çekmesi ilkesine göre çalışır. Bu olayın olması için iki mıknatıs ile elektrik akımı verilerek bunun etkisiyle, manyetik bir özellik kazanan bobin gerekir. Bobin içinden elektrik akımı geçirilerek, bobin elektromıknatıs haline dönüşür ve diğer mıknatıslarla etkileşime geçer. Bu mıknatısların biri bobine itme kuvveti verirken, diğeri ise çekme kuvveti uygular. Bu olayın sonucu olarak bobinde dönme hareketi oluşur. Burada; elektrik motoru elektrik enerjisinin hareket enerjisine dönüşümünü yapan asıl unsur elektrik motorudur. Saç kurutma makinelerindeki fanda, vantilatörün pervanesinde, matkabın ucunda ve elektrikli mikserin çırpıcısında elektrik motoru bulunmakta bu motorlar yardımıyla elektrik enerjisi hareket enerjisine dönüşmektedir.

Elektrik enerjisi iki şekilde hareket enerjisine dönüşür
Elektrik Enerjisinin Hareket Enerjisine Dönüştüğü Araçlar: günümüzdeelektrikli ev aletleri sağlıkta kullanılan elektrikli cihazlar ayrıca tarımdan, haberleşmeye kadar daha pek çok sektörde çok fazla cihaz geliştirilerek, bunların üretimleri yapılmış ve insanların istifadelerine sunulmuştur. Elektrik enerjisinin hareket enerjisine dönüşümü ile iş yapan bazı cihazlara örnekler aşağıda verilmiştir.
Bu cihazların tümünde elektrik motorları vardır.

" } ] }