{ "title": "Düzgün Dairesel Hareket", "image": "https://www.hareket.gen.tr/images/Duzgun-Dairesel-Hareket-26549.png", "date": "20.01.2024 13:10:12", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "Düzgün Dairesel Hareket; Dairesel yörünge üzerinde eşit zaman aralıklarında eşit yol alabilen hareketlinin yapmış olduğu harekete düzgün dairesel hareket denir. Düzgün dairesel hareket; sabit, devamlı olarak uygulanan ve hız vektörüne dik olan kuvvet sayesinde gerçekleşir.

Düzgün Dairesel Hareket ile Bilinmesi Gereken Terimler

Yarıçap; Dairesel yörüngenin yarıçapıdır. Yarıçap vektörünün sembolü r harfidir. Birimi ise metre (M) olarak alınır.

Periyot; Düzgün dairesel hareket yapan cismin bir tam devir yapabilmesi için geçen süreye periyot denir. Periyotun sembolü T harfi ile gösterilir. Birimi saniyedir (S).

Frekans; Düzgün dairesel hareket yapan cismin bir saniyede yapmış olduğu tur sayısına frekans denir. Frekansın sembolü f harfi ile gösterilir. Frekans birimi 1/saniye veya Hertz (Hz) olarak alınır.

Frekans ve periyot arasındaki ilişki; Frekans= 1/periyot yani;

F=1/T

Çizgisel Hız; Düzgün dairesel hareketi olan bir cismin daire üstünde birim zaman içinde almış olduğu yola çizgisel hız denir. Çizgisel hız birimi metre/saniye (M/s) olur. Çizgisel hız sembolü V harfi ile gösterilir. Çizgisel hız yörüngeye her zaman teğet olur.

Cisim bir tam tur yaptığı zaman 1 periyot kadar zaman geçer ve bu süre içerisinde cisim daire çevresi kadar yol alır. Birim zamanda alınan yolu bulabilmek için çevrenin periyota bölünmesi gerekir.

Çizgisel hız= 2.π. Yarıçap / periyot.

Çizgisel hız: V.

Yarıçap: r.

Periyot: T.

V= 2.π. R/T

Açısal Hız; Yarıçap vektörünün birim zaman içinde radyan değerinde taradığı alana açısal hız denir. Açısal hız sembolü w harfi ile gösterilir. Açısal hız birimi radyan/saniye (Rad/s) olarak alınır.

Cisim bir tam tur döndüğü zaman 1 periyotluk zaman dilimi geçer ve bu sürede cisim 1 tam açı kadar alan tarar. Birim zaman içinde taranan açının bulunması için tam açının periyota bölünmesi gerekir.

Açısal hız: 2. π/periyot.

Açısal hız: w.

Periyot: T.

W= 2. π/T

Merkezcil İvme ve Merkezcil Kuvvet

Düzgün dairesel hareket yapan cismin hızının büyüklüğü sabit olduğu zaman yönü devamlı olarak değişir. Yönün değişimini sağlayan ve hız vektörüne dik olan yörünge merkezine yönelmiş bir kuvvet olur. Oluşan bu kuvvete merkezcil kuvvet ve oluşan ivmeye de merkezcil ivme denir. Merkezcil kuvvet F harfi ile sembolize edilirken merkezcil ivme a harfi ile sembolize edilir.

Merkezcil ivmenin birimi metre/saniyekare (M/s2) olarak alınır.

Merkezcil ivme: a.

Çizgisel hız: V.

Yarıçap: r.

Merkezcil ivme: Çizgisel hızın karesi/yarıçap

A= V2/r

Merkezcil Kuvvet: F.

M: Cismin kütlesi.

Çizgisel hız: V.

Yarıçap: r.

Merkezcil kuvvet: kütle x (Çizgisel hızın karesi/yarıçap)

F: m. (V2/r)
" } ] }