{ "title": "Dünyanın Şekli ve Hareketleri", "image": "https://www.hareket.gen.tr/images/Dunyanin-Sekli-Ve-Hareketleri-51686.jpg", "date": "21.01.2024 06:24:13", "author": "Mircan Seçgünler", "article": [ { "article": "Dünyanın Şekli ve Hareketleri, Dünyanın şekli, kuzey ve güneyden basık bir şekilde, Ekvatora kısmında şişkin elips şeklindedir. Kendine has bir şekli vardır. Dünyanın şekli ve hareketleri, dünya coğrafyasını anlamak ve öğrenmek için çok önemlidir. Kendine has bir görüntüsü vardır. Dünyamız, kuzey kutup, güney kutup, kuzey yarım küre, güney yarım küre, doğu yarım küre, batı yarım küre, Ekvator, meridyen, enlem, boylam, eksen çizgisi ve dönence gibi coğrafi özelliklere sahiptir. Bu özellikler birçok şeyi açıklar ve insanları aydınlatır. Paralel ve meridyenler, bir ülkenin dünya üzerindeki yerini bulmaya yararlar.

Dünyanın Şekli ve Hareketleri Sonuçları

Dünyanın hareketleri, günlük hareketler ve yıllık hareketler olarak iki kısımda sınıflandırılır.

Dünyanın Şekli ve Günlük Hareketleri Sonuçları

Dünya, kendi etrafında batıdan doğuya doğru bir tur dönmesini 24 saatte tamamlar ve buna 1 gün denir.
Dünyanın Şekli ve Yıllık Hareketleri Sonuçları

Dünya, güneşin etrafında bir tur atmasını 365 gün 6 saatte tamamlar. Buna 1 yıl, oluşan harekete ise yıllık hareket denir.
Yer ekseni, Kuzey ve Güney kutup noktalarını dünyanın merkezinden geçerek birleştiren hayali çizgidir.

Yörünge düzlemi, dünyanın güneş etrafındaki hareketi esnasında takip ettiği elips şeklindeki düzlemdir.

Eksen Eksikliği ve Yıllık Hareket Sonuçları
  • Güneş ışınlarının bir yere yansıma açısı yıl boyunca değişir. Bunun sonucunda; Sıcaklık yıl içinde değişir ve mevsimler oluşur.
  • Bir noktadaki gölge boyu sene içinde değişir.
  • Güneş ışınları bir yarım küreye dik yansırken, diğer yarım küreye eğik yansır. Bu durumda, aynı anda farklı yarım kürelerde farklı mevsimler yaşanır.
  • Dünyanın şekli ve hareketleri, yıl içinde gece ve gündüz vakitlerini farklılaştırır.
  • Güneşin doğuş ve batış yerleri değiştiğinden, saatleri, gökyüzündeki konumu da değişir.
  • Mevsimler arasında basınç farkı meydan geldiği için bunun sonucunda muson rüzgârları esmeye başlar.
Mevsimlerin oluşumu, dünyanın şekli ve hareketleri, dünyanın güneş etrafındaki hareketine bağlı olarak, güneş ışınlarının dünyaya yansıma açısı sene boyunca değişikliğe uğrar. Bunun sonucunda mevsimler oluşur.
" } ] }