{ "title": "Doğrusal Hareket", "image": "https://www.hareket.gen.tr/images/Dogrusal-Hareket-14251.jpg", "date": "19.01.2024 15:57:45", "author": "Muhammed Reşat TÜRK", "article": [ { "article": "Doğrusal Hareket; Seçilen bir durgun cismin referans noktasına, zaman içerisinde yer değiştirmesine hareket denir. Hareket eden cismin, hareket ederken izlediği yola da doğrusal hareket denir. Doğrusal harekette cebirsel olarak etki eden kuvvetlerin hareket ivmesi daima sıfırdır.

Hızın düzgün bir şekilde değişmesi ile hareket hızının değişmesi zamana bağlı olan bir kavramın tanımlanması hareketi çok daha iyi anlatacaktır. İşte bu anlattığımız kavrama da ivme denir. Birim zamanda hız değişiyor ise bu ivme ile alakalıdır. Fakat konumuz da hız hareketleri hep aynı olduğu için ivme değeri de haliyle sabittir.

Doğrusal Hareket Çeşitleri

Cisme hareketleri ile aynı yönde sabit ivme verilmesi durumunda, yani hız eşit zaman diliminde eşit aralıklarla artış gösterirse bu hareket düzgün hızlanan, eşit zaman aralıklarla azalma gösterirse düzgün yavaşlayan hareket yapıyordur.

Düzgün Doğrusal Hareket; Bir doğru boyunca cismin hareket etmesi ile eşit zaman aralıklarında eşit yollar kat ediyor ise bu tip hareketlere düzgün doğrusal hareket denir. (V: Sabit a: 0' dır.) Düzgün doğrusal hız yapan bir cismin hız grafik çizelgesinde zaman ekseni arasında kalmış olan hareketli cismin yer değiştirme miktarı eşit olur. Bu çizelge ile aracın ne kadar zamanda ne kadar yer değiştirildiği hesaplanabilir. Zaman diliminin üstünde kalan alanlar + ile altında kalan alanlar ise - ile gösterilir. Toplam yer değiştirme alanların cebirsel toplamı ile bulunur.

Düzgün Değişen Doğrusal Hareket; Herhangi bir doğru eşit zaman içerisinde yavaş yavaş hız arttırıyor ise bu tür hareketlere düzgün değişen doğrusal hareket denir.
Düzgün Yavaşlayan Doğrusal Hareket; Herhangi bir doğru eşit zaman aralıkları içerisinde hızı zamana bağlı olarak yavaşlıyor ise düzgün yavaşlayan hareket yapıyordur. Yalnız düzgün yavaşlayan doğrusal hareket de ivme daima ters yönde olduğu unutulmamalıdır. Aradaki - yönün ters yönde olduğunu bize gösterir.
" } ] }