{ "title": "Doğrusal Hareket Formülleri", "image": "https://www.hareket.gen.tr/images/Dogrusal-Hareket-Formulleri-28558.gif", "date": "23.01.2024 06:22:38", "author": "Nilgün Bahar", "article": [ { "article": "Doğrusal hareket formülleri, irdelemek için hareket kavramlarını incelememiz gereklidir. Bu kavramlar nelerdir aşağıda açıklamaya çalıştım.

Hareket; bir cismin belli bir zaman aralığındaki yer değiştirmesidir. Hareketin nereye göre olduğu önemlidir. Örneğin sabah arabanıza binip yola çıktınız ve işe gidiyorsunuz. Siz arabaya göre yer değiştirmiyorsunuz ama eve göre, iş yönünde hareket ediyorsunuz demektir.

Konum; bir cismin seçilen bir başlangıç noktasına göre uzaklığına konum denilmektedir. Yine araba örneğinden yola çıkarsak işe vardığımıza ev konumunu başlangıç olarak kabul edersek işin eve uzaklığı bizim yeni konumumuzu göstermektedir.

Yer değiştirme; Bir cismin son konumu ile ilk konumu arasındaki vektörel uzaklıktır. Yer değiştirmeyi Dx olarak ifade edersek,
Yörünge; bir cismin hareketi sırasında izlediği yolun şeklidir. Eğer cisim dairesel bir şekilde dönüyorsa dairesel yörüngede hareket ediyordur. Düz olarak ilerliyorsa doğrusal yörünge izliyordur.

Doğrusal hareket formüllerini incelemek için hareket ile ilgili kavramlara bakmalıyız. Bunlar ise;

Hız: birim zamandaki yer değiştirmeye hız denir. V ile gösterilir ve formüle edecek olursak V= (X2-x1)/(T2-t1)'dir. Burada.
  • X2: son konum
  • X1: ilk konum
  • T2: hareketin bitiş zamanı
  • T1: hareketin başlangıç zamanıdır.
Hareket sırasında hız değişmiyorsa sabit hızdan söz edilir. Ama hız değişkenlik gösteriyorsa burada ivme kavramı söz konusudur.
İvme a ile gösterilir ve birim zamandaki hız değişimidir. Yine ivmeyi formüle edecek olursak: a= (V2-v1)/(T2-t1)'dir.
  • V2: ivmelenme bittikten sonraki hız
  • V1: başlangıç hızı
  • T2: ivmelenmenin bitiş zamanı
  • T1: ivmelenme başlangıç zamanı
Buradaki kavramları kullanarak hareket çeşitlerine tekrar dönecek olursak.

Düzgün doğrusal hareket: yol boyunca sabit hızla hareket ediliyorsa düzgün doğrusal hareket söz konusudur. Yer değiştirme x olarak ifade edilirse;

Düzgün doğrusal hareket formülü: X= v*t olarak ifade edilir.

Düzgün değişen doğrusal hareket ise işin içine ivmenin girdiği durumdur. Sabit bir ivme ile hız artıyorsa düzgün hızlanan doğrusal hareket vardır. Burada hız değişimi V= V0 + AT'dir.

Yerdeğişimin formülü de X= v * t= V0*t+a*t2 olur.
V0: ilk hızdır.

A: ivme değeridir.
" } ] }