{ "title": "Destek ve Hareket Sistemi", "image": "https://www.hareket.gen.tr/images/Destek-Ve-Hareket-Sistemi-23853.jpg", "date": "19.01.2024 19:51:03", "author": "Hayrettin Çelik", "article": [ { "article": "Destek ve Hareket Sistemi, Bütün canlılar için temel olan onların hayatlarını devam ettirmesi için sağladıkları etkenlerden birisi de hareket ediyor olmalarıdır. Yapılan bu eylemler canlılar için yer ve yön açısından değişiklik sağlaması sebebiyle hareket adını verdiğimiz eylemi yerine getirmektedirler. Bu eylemi yapabilmeleri için birtakım destek sistemlerine ihtiyaç duyarlar. Yani destek ve hareket sistemi birbirinden bağımsız faktörler değildir. Birbirleriyle ortak olarak işlev görüp canlıların ortak özellikleri arasında yer almaktadır. İnsanlar için de aynı durum söz konusudur. İnsan yapısı çeşitli organlardan yardım alarak yani bu organları destekleriyle hareket eyleminin yerine getirilmesine yardımcı olurlar. Bu organların çeşitli görevleri bulunup doğrudan ya da dolaylı yollardan destek ve hareket sistemi için görev alırlar. Destek ve hareket sistemi 3 ayrı kısımdan oluşmaktadır. Bunlar;
İskelet Yapısının Rolü ve Görevi

Destek ve hareket sistemi için ilk olarak değinmemiz gereken husus iskelet yapısı olacaktır. Zira bu yapı vücudun dik bir şekilde durmasında yardımcı olan önemli bir yapıdır. Bu yapıda yer alan farklı uzunluk ve şekillerdeki kemikler sayesinde destek ve hareket sistemi çok daha etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Genel itibariyle bu yapıya iskelet adı verilmektedir. İskelet yapısının rolü ve görevi ise şu şekilde sıralanmaktadır:
Eklemlerin Rolü ve Görevi

Destek ve hareket sistemi arasında iskelet yapısından sonra gelen bir diğer yapı ise eklemlerdir. Bu yapı aynı zamanda da iskelet sistemiyle doğrudan alakalı olup iskelet sisteminde yer alan kemiklerin birbiriyle birleştiği noktada görev alırlar. Yani kemiklerin bağlandığı kilit noktalardır diyebiliriz. İskelet yapısının bir arada tutulmasında ve 210 kemiğin birbiriyle kurduğu bağlantı ağının kesiştiği nokta olarak eklemlerin ayrı bir yeri bulunmaktadır. Özellikle de bu yapının en temel özelliği destek ve hareket sistemi içerisinde yer alan kemiklerin hareketlerinde kemiklere esneklik sağlar. Bununla birlikte kemiklerin hareket gücünün de artmasında eklemlerin ayrı bir konumu bulunmaktadır. Eklem yapısı kendi içerisinde 3 kısma ayrılmaktadır. Bunlar; yarı oynar eklemler, oynamaz eklemler, oynar eklemlerdir.

Kasların Rolü ve Görevi

Destek ve hareket sistemi arasında son kısımda yer alan ve derinde önce gelen yapıya kas adı verilmektedir. Bu yapı iskelet ve eklem kısımlarını sarıp vücudu tam anlamıyla dik tutmasına yardımcı olur. Kas yapısı lifler adı verilen bir kas telleriyle çevrilidir. Bu yapısın kasların daha rahat bir şekilde kasılıp gevşemesi konusunda yardımcı olmaktadır. Böylelikle destek ve hareket sistemi daha rahat ve kolay bir şekilde işlevini yerine getirmektedir. Kas sistemi aynı zamanda da sinir sistemine bağlı olduğu için kaslarda meydana gelen bir sorun, hasar ya da darbe beraberinde vücudun zarar görmesine ve acı çekmesine yol açmaktadır. Bu sebepten ötürü hareket sisteminin önemli bir parçası olan kaslarda yaşanan sorunlara karşı bireylerin daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Zira kas yapıları bedenin farklı noktalarında farklı şekillerde yer almaktadır. Bu yüzden destek ve hareket sisteminde oluşabilecek sorunlara karşı mutlaka Uzman bir doktora danışılması gerekmektedir. Kas yapıları kendi içerisinde 3 kısma ayrılmaktadır. Bunlar; çizgili kaslar, düz kaslar, kalp kasıdır.
" } ] }