{ "title": "Destek ve Hareket Sistemi Hastalıkları", "image": "https://www.hareket.gen.tr/images/Destek-Ve-Hareket-Sistemi-Hastaliklari-23916.jpg", "date": "21.01.2024 15:59:38", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Destek ve Hareket Hastalıkları; vücudu dış etkenlerden koruyarak koruma altına alan, vücutta hareketi sağlayan ve kas sistemine bağlı olarak hareket etmemize yardımcı olan yapıya iskelet adı verilir.

İskelet Sistemine Hasar Veren Hastalıklar

Eklem Hastalıkları; verilecek en iyi örnek çıkık ve burkulmadır. Çıkık ile burkulma rahatsızlığı haricinde özellikle de yeni doğmuş minik bebeklerde doğuştan gelen kalça çıkığı olarak da adlandırılan rahatsızlarda görülmektedir. Bu eklem hastalıkları dışında diğer eklem hastalıkları ise şunlardır;
Eklem boşluğunu örten dokunun iltihap kapması yani artrit.

Eklem kıkırdağının tahriş olması yani artroz.

Raşitizm Hastalığı; bu hastalık türüne en çok küçük çocuklarda rastlanılır. Raşitizm hastalığı özellikle de D vitaminin azlığından dolayı ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.

Kemiklerde Ur Hastalıkları; Kemiklerde ur rahatsızlığı diğer organlarda veya kemiğin kendi dokusunda ortaya çıkan metastaz kaynaklı ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Özellikle de kemiğin yapısında meydana gelen osteosarkom hastalığı genelde gençlerin ve küçük çocukların bacak kemiklerinde çok sık görülen bir rahatsızlıktır. Organlar yüzünden ortaya çıkan kanser hastalığı ise ilerleyen yaş meydana gelmektedir.

Osteomalizi Hastalığı; En çok yetişkinlerde görülen bu rahatsızlık D vitamini yetersizliği sonucunda ortaya çıkmaktadır. D vitamini yetersizliği yüzünden kemiklerde erime başlar.

Kemiklerde İltihaplanma; özellikle de kemik dokusunu etkisi altına alan bir rahatsızlıktır. Kemiklerde oluşan iltihap şu sebeplerden dolayı meydana gelir;
Bu rahatsızlığın tedavisi genellikle antibiyotik ilaçlar ve alçı uygulamasıdır. Antibiyotik ilacını alırken doktor tarafından detaylı bir bilgi alarak kullanmaya başlayın.

Romatizma Hastalığı; devamlı hareketsiz kalan bir kişide görülen bir rahatsızlıktır. Devamlı hareketsiz kalmak kemiklerde kireçlenmeye sebep olmaktadır. Bunun yanı sıra kireçlenme olan yerlerde çok şiddetli ağrılarda görülür.

Kırıklar; kemiklerin üstüne veya diğer dokuları etkileyen çarpma ile sert darbeler sonucunda kemik dokusu bütünlüğünün bozulması sonrasında oluşan çok şiddetli ağrılara neden olan bir durumdur. Sert darbeler ve çarpmalar haricinde dokuların gücünü kaybeder zayıflaması sonucunda da ortaya çıkan kırıklarda vardır. Çabuk iyileşme süresi olduğundan dolayı bu kırılmalarda çok şiddetli ağrı ya da uzun tedavi süresi göremezsiniz.
" } ] }