{ "title": "Dairesel Hareket", "image": "https://www.hareket.gen.tr/images/Dairesel-Hareket-17737.png", "date": "19.01.2024 14:15:41", "author": "İshak YILMAZ", "article": [ { "article": "Dairesel hareketler, yörüngesi çember şeklinde olan harekete denilir. Sabit bir kuvvet sayesinde bir çember üzerinde hızın değişmediği harekete düzgün dairesel hareket denilmektedir. Cisim sürekli çember şeklinde yol alır. Örnek verecek olursak, bir ipin ucuna bağlanan taşın döndürülmesi.

Dairesel hareketlerin tanımları nelerdir?

Periyot, dairesel harekette bir türün tamamlanması için geçen süreye periyot denilmektedir. T harfi ile temsil olunur ve birim olarak saniyedir. Frekans ise düzgün dairesel hareket yapan cismin bir saniyedeki dolanım sayısını ifade eden bir terimdir. F ile temsil olunur. Birim olarak ise 1/sn veya Herz'dir. F=1/T bu formül periyot ile frekans arasındaki bağıntıyı verir.

Çizgisel hız, düzgün dairesel hareket yapan bir cismin birim zamanda aldığı yola denilmektedir. V harfi ile ifade edilmektedir. Birimi m/sn olarak belirlenmiştir. Yarıçap, çapın yarısını belirten terimdir. R harfi ile temsil edilir. Birim zamandaki yolu bulmak için; çevreyi periyoda bölmemiz yeterlidir. Formül olarak ise V=2π r/T'dir. Açısal hız, yarıçapın birim zamanda radyan cinsinden taradığı alanı ifade etmektedir. Merkezcil kuvvet, dairesel hareket yapan bir cismi sürekli olarak merkeze çeken kuvvet olarak belirtilmiştir. Birimi Newton (N)'dur. F=m. V2/r formül ile belirtilir.

" } ] }