{ "title": "Çembersel Hareket", "image": "https://www.hareket.gen.tr/images/Cembersel-Hareket-39392.png", "date": "23.01.2024 06:36:11", "author": "Nilgün Bahar", "article": [ { "article": "Çembersel hareket; bir dairesel yörünge etrafında yer değiştirme hareketidir. İki çeşit hız söz konusudur. Çizgisel hız ve açısal hız. Çembersel hareket çizgisel hıza dik merkeze doğru olan bir kuvvet yardımıyla sağlanır.

Çembersel harekette kullanılan kavramlar

Yarıçap; çembersel hareketin sürdüğü dairenin yarıçapıdır. (R) ile gösterilir.

Frekans; çembersel hareketi yapan cismin bir saniyede attığı tur sayısıdır. Birimi hertz ya da 1/s'dir.

Periyod; çembersel hareketi yapan cismin bir turu bitirme sürecidir. Birimi (S)'dir.

Frekans ile Periyod birbirinin tersidir. T=1/f olarak formüle edilebilir.

Çizgisel hız; her zaman çembere teğet yöndedir. Birim zamanda çevrede alınan yola eşittir. Formüle edecek olursak çemberin çevresinin periyota bölünmesidir.

V=2π/T.

Açısal hız; cismin yörünge boyunca hareket ederken Yarıçap vektörünün birim zamanda taradığı alanın raydan cinsinden ifadesidir.
(W) ile gösterilir ve formülü w=2π/T'dir.

Düzgün dairesel harekette çizgisel hız sabittir ama yönü sürekli olarak değişmektedir. Bunu sağlayan merkezcil kuvvet olarak adlandırılan F kuvvetidir. Tabii ki kuvvetin genel formülü F=m *a'dan burada bir ivme söz konusudur ve bu ivmeye merkezcil ivme (A) adı verilir. Merkezcil ivme çizgisel hızın karesinin yarıçapa bölünmesi ile elde edilir ve formülü.

A= v2/r.

Böylece merkezcil kuvvetin formülü.

F = m*a.

F = m*v2 /r olarak belirtilebilir.
" } ] }