{ "title": "Boyun Hareketleri", "image": "https://www.hareket.gen.tr/images/Boyun-Hareketleri-24156.jpg", "date": "19.01.2024 18:29:24", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Boyun Hareketleri: Her insanın yaşamını sağlıklı olarak sürdürebilmesi için egzersiz yapması gerekmektedir. Belli bir düzen içerisinde yapılan hareketler kişinin daha iyi iyi gelişmiş kemik ve kas yapısına sahip olmasını sağlamaktadır. Bu hareketlerin illa bir spor salonunda belli bir ücret karşılığında yapılması da gerekmemektedir. Aşağıda boyun için verilen hareketler kişinin sağlık sorunu olmadan da uygulayabileceği hareketler olmanın yanı sıra boyun ağrısı çeken kişilerin rahatlamasına katkı sağlayacak hareketlerdir. Yine de boynu ile ilgili bir sorunu olan kişinin bu hareketleri uygulamadan önce sağlık sorununun sebebini öğrenmek amacı ile bir uzmanla görüşmesi gerekmektedir.

Boyun hareketlerini yapmaya başlamadan önce ilk olarak ısınma hareketleri uygulamak gerekmektedir. Bunun için omuzlar önden arka tarafa doğru çevrilir ve bu şekilde boyun kasları rahatlatılmış olur. Bu ısınma hareketinin ardından çok yavaş bir şekilde dik duruş pozisyonu bozulmadan önce boyun sağa doğru çevrilir ve sağ karşıya bakar pozisyonda yaklaşık beş saniye durulup nefes alarak baş karşıya bakar pozisyona getirilip sola doğru döndürülür. Bu hareket birkaç kez tekrarlanır. Daha sonra başı önce sağa sonra da sola olacak şekilde sanki yastık varmış gibi yan yatırılır. Bu hareket esnasında kesinlikle omuzun yukarı doğru çekilmemesi gerekmektedir. Omuz aşağıda olmalıdır ve omuz ile kulak arasındaki mesafe korunmalıdır. Bu hareket de birkaç kez tekrarlanır ve boyun hareketleri öncesinde ısınma hareketleri tamamlanmış olur.

Boyun Kuvvetlendirme Hareketleri

İlk hareket yana doğru baş yatar vaziyette ile baş hangi tarafa yatık ise o tarafın eli ile yukarıdan şakaktan tutulur ve el başı baş da eli iterek ikisi arasında bir direnç oluşturulur. Bu da yana yatık olmayan taraftaki boyun kaslarının çalışmasını sağlamaktadır. Yaklaşık on saniye kadar bu pozisyonda kaldıktan sonra çok yavaş bırakılır. Aynı hareket diğer tarafa da yapılır ve ardından yine aynı hareket öne doğru uygulanır. Bunun için iki el üst üste olacak şekilde alna koyulur ve eller alnı alın da elleri iterek bir direnç oluşması sağlanır. Yaklaşık on saniye kadar bu pozisyonda kalındıktan sonra eller yavaşça serbest bırakılır.

Özellikle herkesin yapması gereken ve boyun hareketleri içerisinde oldukça etkili olan bir diğer harekette ise eller yukarı kaldırılarak ensenin üzerine kapatılır. Ardından derin nefes alınır ve ilk olarak dirsekler mümkün olduğu kadar öne doğru yaklaştırılır. Ardından baş yavaş bir şekilde aşağı doğru eğilir. Sonrasında çene sağ kolun altına doğru çevrilir. Bu pozisyondayken dirseklerin kesinlikle açılmamasına dikkat etmek gerekmektedir. Daha sonra çene yavaşça ortaya doğru çevrilir ve aynı hareket diğer tarafa doğru uygulanır. Ardından yeniden ortaya gelinir ve dirsekler açılmadan çok yavaş bir şekilde baş karşıya bakacak şekilde kaldırılır. Son olarak dirsekler arkaya doğru açılır ve rahatlama hareketi olarak omuzlar çevrilerek uygulanır.
" } ] }