{ "title": "Boks Hareketleri", "image": "https://www.hareket.gen.tr/images/Boks-Hareketleri-99475.jpg", "date": "20.01.2024 18:22:21", "author": "Arzu Doğan", "article": [ { "article": "Boks Hareketleri, boks kurallar çerçevesinde iki kişi ile hakem kontrolünde ve karşılıklı yumruklaşarak yapılan spordur. Ring adı verilen özel halatlarla çevrili alanda yapılır. Kendine özgü hareketleri vardır. Boks sporunda amaç rakibi nakavt etmektir.

Boks hareketleri nelerdir?

Gard hareketi: Boksörün bilmesi gereken ilk ve en önemli hareket gardını iyi almasıdır. Savunma hareketidir. Kullandığı güçlü yumruğun geride çeneye yakın, diğer yumruk ondan 1-2 karış önde olacak şekilde yapılır. Bu harekette denge önemlidir, ayaklar dengeyi sağlamak için omuz hizasında açılması gerekir. Boksör rahat bir şekilde ayakta durmalıdır.

Kroşe: Boksta genellikle son nokta olarak bilinir. Rakibi nakavt etmek için kullanılan etkili bir tekniktir. Sağ kroşe ve sol kroşe olmak üzere iki değişik şekli vardır. Boksörler genellikle önce sol kroşelerini kullanarak, sağ kroşe için zemin hazırlarlar. Boks da etkili olduğu kadar tehlikeli bir harekettir. Rakibe iyice sokulup vurulur.

Swing: Rakipler arasında boy farkının olduğu durumlarda, uzun boylu rakipten korunmak için kullandıkları yumruktur. Kısa boylu rakip uzun boylu rakibin kollarının uzunluğu yüzünden yanaşamadığında kullanır.

Direkt Vuruş: Çene, karaciğer ve dalak kısmına vurulan yumruktur. Aktif kullandığı eline göre, bir yumrukla rakibe yaklaşma sağlanırken diğer yumrukla mesafe korunur. Bu harekette çene korunmalıdır.

Aparkat: Rakip boksörün çenesine, aşağıdan yukarıya vurulan yumruktur. Birçok noktaya atılır ancak en etkili olanı çeneye atılandır. Bilek yere paralel ve hafif bükük olacak şekilde, parmaklarda vücuda dönük olmalıdır.

Fent: bu hareketler boksta savunma için kullanılan hareketlerdir. Boksöre çabukluk ve serilik kazandırır. Hareketi yaparken ayaklar yere sağlam basmalı bel bölgesi de esnek olması gerekir. Mücadele anında rakip boksörün tekniklerini tahmin edip, karşılık olarak kullanacağı tekniği belirleyerek yapar.

Eskiv: Rakip ile yakın dövüşlerde, rakibin yumruklarını, tersine doğru eğilerek atağı boşa çıkartmasıdır.

Rakibi boşa almak: Rakibi nakavt etmek için önemli bir başlangıçtır. Rakipten gelen yumruklardan kaçmak için ayaklarla yapılan harekettir. Hamle boşa çıktığı için rakip boksör rahatlıkla yumruklarını atabilir.

Parat: bu tekniği kiloca ağır boy olarak daha kısa olan boksörler kullanır karşıdan gelen yumrukları ellerle veya dirseklerle etkisiz hale getirip içe girilebilir.

Ayak oyunları: Rakibin etrafında sürekli şekilde dönerek, dikkatini dağıtmasıdır. Devamlı sağa sola yapılan bu hareketlerle rakip istenilen yöne doğru çekilip boş bulunduğu anda hamle yapılır.
" } ] }