{ "title": "Birleşik Haziran Hareketi", "image": "https://www.hareket.gen.tr/images/Birlesik-Haziran-Hareketi-94383.png", "date": "21.01.2024 13:34:33", "author": "Nülifer Çembertaş", "article": [ { "article": "Birleşik Haziran Hareketi; 30 Haziran 2014 tarihinde ODTU Vişnelikte bir araya gelen bir grup akademisyen, sivil toplum örgütü ve kendini sol görüş içinde tanımlayan bazı siyasi partilerin ortak kararı ile oluşturulan antiemperyalist, antikapitalist, antifaşist siyasi cephedir. Yaklaşık olarak 46 ilden seçilen 500'e yakın temsilciden oluşmaktadır. 'Hayallerimizi yarım bırakmamak' için sloganından hareket eden grup 27-28 Aralık 2014 tarihinde ilk büyük kurultaylarını yaparak Birleşik Haziran Hareketinin amaçlarını ve vizyonunu açıklayan bir bildiri metni yayınlamış ayrıca harekete bağlı bir meclis oluşturarak yürütme meclis üyelerini seçmişlerdir.

Birleşik Haziran Hareketi Metnini İmzalayan Haziran Bileşenleri Şöyledir

Türkiye Komünist Partisi (TKP), Halkın Türkiye Komünist Partisi (HTKP), Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Komünist Parti (KP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Emek Cephesi, Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV), Türk Mühendisler ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB), DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası, Yeraltı Maden-iş Sendikası, Fikir Kulüpleri Federasyonu (FKF), RED hareketi, Gençlik Muhalefeti, Devrimci Hareket Dergisi, Sosyalist Demokrasi için Yeni Yol dergisidir.

Bu kuruluşlar dışında bireysel olarak harekete destek veren ve Birleşik Haziran Hareketi metnini imzalayan bazı tanınmış siyasi kişilikler şöyledir; CHP eski milletvekili Hüseyin Aygün, CHP İstanbul milletvekilliği devam eden Eski Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, CHP Ankara milletvekili makro-ekonomi doçenti Gökhan Günaydın, ÖDP genel başkanı Alper Taş, TKP merkez komite üyesi Aydemir Güler, Ankara Üniversitesi emekli akademisyenlerinden Prof. Dr. Korkut Boratav, gazeteci Merdan Yanardağ, gazeteci Oğuzhan Müftüoğlu, gazeteci Hakan Gülseven, gazeteci Fatih Yaşlı, yazar Haluk Yurtsever, avukat Can Atalay, yazar Serpil Güvenç, yazar Burhan Sönmez, yazar Gün Zileli, eski akademisyen ve yazar Hayri Kozanoğlu, yazar Metin Çulhaoğlu, yazar Kaya Güvenç, gazeteci İbrahim Varlı, yazar Taner Timur, Abdurrahman Atalay, Barış İnce, Sadık Özsoy, Erkan Baş, İsmail Hakkı Tombul, Özgür Karaduman ve birçok önemli kişi daha sayılabilir.

Birleşik Haziran Hareketi Amacı Nedir?

Haziran hareketi bugüne kadar yayınladığı tüm bildirilerde eşit, adil, sömürüsüz bir dünya düzeni talep ettiklerini duyurmuştur. İş şartlarının iyileştirilmesinden kadın haklarına kadar çok geniş bir yelpazenin içinde herkesin söz söyleme hakkını savunur. Bu amaçlar doğrultusunda yerel forumlar ve yerel meclisler oluşturmuşlardır. Laik ve bilimsel eğitim için 2015 yılında ülke çapında bir kampanya başlatmışlardır. Haziran Eğitim Komisyonu adını verdikleri bir grup haftalık olarak ülke gündeminde yer alan laiklik ve eğitimle ilgili olayların toplandığı bir rapor yayınlamaktadır. Ayrıca Haziran hareketi içinde yer alan aktif çevreci gruplar vardır. Bu gruplar Artvin ve Yırca gibi yerlerde halkla birlikte zeytinliklerin katledilmesi ve usulsüz başlayacak olan termik santral ihaleleri gibi çevre eylemlerinde de yer almışlardır. Barışçı, çevreci, özgürlükçü, adaletten yana her görüşün kendini ifade etmesi gerektiğine inanan Birleşik Haziran Hareketi kuruluşunun ilk dönemlerinde sol için bir birleşme noktası gibi görülmüş ve bazı çevrelerce sevinçle karşılanmıştır. Birçok farklı görüşten insan Türkiye muhalefeti açısından Birleşik Haziran Hareketini olumlamış ve muhalefetin gelişmesi açısından gençleri de içine alan bu tarz yapılanmaların Türk siyasi hayatına olumlu katkılar sağlayacağını belirtmiştir.
" } ] }