{ "title": "Bir Boyutta Hareket", "image": "https://www.hareket.gen.tr/images/Bir-Boyutta-Hareket-68437.jpg", "date": "23.01.2024 03:45:33", "author": "İshak YILMAZ", "article": [ { "article": "Bir boyutta hareket, hareket, bir varlığın referans noktasına göre yerinin zamana göre değişimini belirtir. Bir takside olduğumuzu farz edelim. Taksiyi süren sürücü bize göre hareketsiz ama yol kenarında bekleyen kişiler için taksi hareketlidir. Veya şöyle de diyebiliriz; Dünya kendi ekseni etrafında dönüyor ama biz bunun farkına bile varmıyoruz. Bundan çıkaracak ders ise referans noktası değiştikçe hareket farklı algılanmaktadır. Bunun içindir ki hareket görecelidir.

Hareket çeşitleri
Hızlarına göre hareket çeşitleri
Hız, birim zamanda yapılan yer değiştirmeye denilmektedir. V harfi ile temsil edilmiştir. Sürat, birim zamanında alınan yola denir. Skaler büyüklüğü m/s'dir.

Konum, bir noktanın referans noktasına göre uzaydaki yerini belirten noktaya denilir. x üzerinde ok ile simge edilir. 2. Konum ile 1. Konum ∆ x=xson-xilk formülü ile bulunur.

Hareket eden cismin hareket esnasında izlediği yörünge uzunluğuna alınan yol denir ∆ s ile temsil edilir.

İvme, suratın değiştiği herhangi süreci ifade etmektedir.

Bir boyutta hareket ise; düz yolda giden bir araç ileri ve geri hareket edebilir. İleri + geri - dersek sadece + ve + yönünde hareket edebilir. İşte bu şekildeki harekete bir boyutta hareket diyoruz.

Bir boyutta hareket eden bir araç değişik hızlarda gidebilmektedir. T1 anında x1 konumunda, t2 anında X2 konumunda olabilir. Yani sabit değildir.

Günlük hayattan bir nesnenin hareketini sürekli yer değiştirmesinden anlarız. Fizikte bu hareketler;
Hareket eden parçacığın aldığı yol ile yer değiştirmesi aynı değildir.
∆ x=xs-xi.

Yer değiştirme vektörel bir değerdir.
" } ] }