{ "title": "Beden Eğitimi Hareketleri", "image": "https://www.hareket.gen.tr/images/Beden-Egitimi-Hareketleri-43691.jpg", "date": "21.01.2024 06:15:36", "author": "RAMAZAN ATAY", "article": [ { "article": "Beden Eğitimi Hareketleri, Aynı zamanda bu hareketleri temel jimnastik hareketleri olarak da isimlendirmek mümkündür. Günümüzde dünyanın her yerinde temel hareketler olarak kabul gören bu hareketler aynı zamanda ülkemizde de beden eğitimi derslerinde sık sık yapılmaktadır. Bu hareketlerin yapılış amacı ise kişilere gündelik hayatta daha dinç tutması için yapılan birtakım ısınma etkinlikleri maksadıyla yapılmaktadır. Beden eğitimi hareketleri aynı zamanda da kişilere enerji veren ve dolaşım sisteminin daha hızlı bir şekilde çalışmasına yardımcı olan hareketlerdir. Bu sebepten ötürü her gün düzenli olarak tekrar edilmesinde fayda vardır.

Bilinen Temel Beden Eğitimi Hareketleri

Beden eğitimi hareketleri oldukça çeşitlidir. Ancak sizlere bunlar arasından önemlilerini aktaracağız. Yapılan hareketlerin isimlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

Esas Duruş Hareketi: bu hareket adından da anlaşılacağı üzere askeri düzende kullanılan ve hepimizin gayet iyi bildiği hareketlerin başında gelmektedir. Bu hareketi yapmak için bedeni düz bir şekilde tutmamız yeterli olacaktır. Bununla birlikte el ve ayaklar bitişik ve bedene yapışık halde olması gerekir. Bu hareketle birlikte temel beden eğitimi hareketleri için hazır olduğunuzu gösterebilirsiniz.

Açık Bacak Duruşu: Esas duruş hareketinden sonra bacak ve çevresini ısındırmak amacıyla bu hareketin yapılması gerekir. Bunun için de bitişik halde bulunan bacakların esnetilmesi amacıyla açılabildiği kadar yanlara açılmasıyla yapılmaktadır. Ardından ise kolların yukarı ve aşağı doğru açılmasıyla birlikte bütün bedenin hareket ettirilmesi sağlanır.

Öne Hamle Duruşu: bu harekette ise bacakların iyice ısınması sağlanır. Bunun için de önce sağ ayaktan başlayarak bir adım öne adım atılır. Sonrasında ise tekrardan aynı bacak eski yerine getirilerek diğer bacağa geçilir. Böylelikle bacak ve çevresinde bulunan damarların açılması sağlanır.

Kartal Duruşu: Temel beden eğitimi hareketleri arasında önemli bir yeri bulunan kartal hareketinin mutlaka yapılması gerekmektedir. Beden için hem bacaklar ve çevresinin hem de bel kısmının daha aktif bir şekilde çalışması için bu hareketin yapılması şarttır. Hareket için ise bacakları açmamız ve elleri ileriye doğru düz bir şekilde uzatmamız gerekmektedir. Sonrasında ise öne doğru eğilerek sırt bölgesinin belirli bir süre çalışması gerekmektedir. Bu hareket sürekli olarak tekrarlandıktan sonra gevşemek için belirli bir süre dinlenmenizi tavsiye ederiz.

Mum Duruşu: Beden eğitimi hareketleri arasında yapılması en zor hareketlerin başında mum duruşu gelmektedir. Birçok kişi bu hareketi yaparken zorlanmaktadır. Bu hareketi yapmak için öncelikle yere sırt üstü bir şekilde uzanmanız gerekmektedir. Sonrasında ise kollardan destek alarak elinizi belinize götürmelisiniz. Ardından bacaklarınız bitişik bir şekilde yukarıya doğru kaldırmanız gerekmektedir. Bu hareketi yapmanız halinde sindirim ve dolaşım sisteminde yaşanan sorunları ortadan kaldırabilirsiniz. Ancak sırt ve bel sorunu olan bireylerin bu hareketi yapmamasını öneririz.

Çakı Duruşu: Yapılması zor olan beden eğitimi hareketleri arasında çakı duruşu yer almaktadır. Bu harekette mum duruşu kadar zor olup yaparken oldukça dikkat gerektiren bir duruştur. Bu hareketi yapmak için tıpkı mum duruşunda almış olduğumuz konumu almamız gerekmektedir. Sonrasında ise ayağımızı tam olarak yukarıya doğru değil yaklaşık olarak 45 derecelik bir açıyla dik bir şekilde tutmamız gerekmektedir. Bu duruş uzun süreli olarak yapılmaması gerekir. Aksi takdirde birtakım bel sorunlarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Genel itibariyle konuşmak gerekirse yapılan beden eğitimi hareketleri mutlaka bir eğitimci tarafından desteklenmelidir.
" } ] }