{ "title": "Basit Harmonik Hareket Formülleri", "image": "https://www.hareket.gen.tr/images/Basit-Harmonik-Hareket-Formulleri-53447.jpg", "date": "20.01.2024 07:46:54", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Basit harmonik hareket formülleri; bir cisim, sabit bir nokta etrafında git gel hareketi yapıyor ise titreşim hareketi yapmaktadır. Titreşim hareketinin özel bir şekline basit harmonik hareketi adı verilmektedir. Basit harmonik hareketin özelliklerine bakılacak olursa; bir cisim, daire üzerinde, bir noktadan başlayarak herhangi bir yöne doğru sabit W=2pf açısal hız ile dönmeye başlarsa cismin yatay x ekseni üzerindeki izdüşümü basit harmonik hareket yapmaktadır.

Basit harmonik hareket formülleri

Cismin harekete başladıktan t süre sonra bir noktadan başka bir noktaya gelmiş ise yarıçapın taradığı a açısı;

A=W. T=2. P. F. T=2. P/T. T olmaktadır.

Bir periyotluk süre içinde cismin bulunduğu konumu, sinüs eğrisi biçiminde değişmektedir. Basit harmonik harekette r büyüklüğü genlik adını almaktadır. X ekseni üzerinde basit harmonik hareket yapan bir cismin salınım hareketi, dairesel olarak hareket yapan bir cismin hızının yatay bileşenine eşit olmaktadır.

Frekans; basit harmonik hareket yapan bir cismin bir saniyede yapmış olduğu salınım sayısıdır. F harfi ile sembol edilir. Birimi hertz olarak alınmaktadır.

Uzanım; basit harmonik hareket yapan bir cismin, herhangi bir zamandaki denge uzaklığına verilen isimdir. Aynı zamanda vektörel bir büyüklüktür ve birimi metre olarak gösterilmektedir. Cisim denge noktasında, uzanımın değeri sıfır olmaktadır. Cisim denge konumuna yaklaştıkça uzanımı azalmaktadır, cisim denge konumundan uzaklaştıkça uzanım artmaktadır. Uzanım, x harfi ile gösterilmektedir.

Genlik; uzanımın gösterilen en büyük değeridir. R harfi ile ifade edilmektedir.

Periyot; basit harmonik hareket yapmakta olan bir cismin tam salınım yapması için geçen süreye verilen isimdir. T harfi ile gösterilmektedir. Birimi saniye olarak alınmaktadır.

Basit harmonik hareket formülleri nelerdir?

Titreşim hareket yapan ve denge konumunda iken x yönünde harekete geçen bir cismin hızı;

V= W. R. CosW. T=W. R. Cos2. P/T. T bağıntısı ile bulunmaktadır.

Dairesel olarak hareket eden bir cismin merkezcil ivmesi ise aşağıdaki formül ile bulunmaktadır.

Ad=V2/r=W2. R=4p2/T2. R formülü ile bulunmaktadır. Bu hareketin yatay bileşeni, basit harmonik hareketi yapan cismin ivmesine eşit olmaktadır. Basit harmonik hareket yapan ve merkezden x yönünde harekete geçen bir cismin ivmesi aşağıdaki formül ile bulunmaktadır.

A=-W2. R. SinW. T=-W2. R. Sin2. P/T. T Basit harmonik hareket formülü ile bulunmaktadır. İvmenin yönü merkeze doğru olduğundan (-) olarak gösterilmektedir.

Bir cisim bir yay ucunda basit harmonik hareket yaparken, yay cisme bir kuvvet uygulamaktadır. Bu kuvvetin diğer adı geri çağrıcı kuvvettir. Dairesel olarak hareket yapan bir cisme etkileyen, merkezcil kuvvetin yatay olan bileşeni, basit harmonik hareket yapan cisme etkiyen kuvvete eşit olmaktadır. Formülü ise aşağıdaki gibidir;
Merkezcil Kuvvet: FM= m.W2. R=m.4. P2/T2. R formülü ile bulunmaktadır.
" } ] }