{ "title": "Baş Hareketleri", "image": "https://www.hareket.gen.tr/images/Bas-Hareketleri-75357.png", "date": "20.01.2024 10:15:08", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Baş hareketleri, Genellikle mimikleri desteklemektedir ve mimik hareketlerine bütünlük kazandırmaktadır. Baş hareketleri ile yapılan en bilindik hareketler onaylama ve reddetme hareketidir. Baş aşağıya doğru eğikken tavrın olumsuz olduğunu göstermektedir. Eleştiri anlamında değerlendirme hareketlerinde çoğunlukla baş aşağıya doğru eğiktir. Başın aşağı yukarı sallanması toplumdan topluma göre değişmektedir. Fakat bizim toplumumuzda başın aşağı doğru sallanması onayı, yukarı doğru kaldırılması reddetmek anlamına gelmektedir.

Karşınızdaki kişiye bir şey anlatırken, dinleyicinin başı sağa veya sola eğim yapmış bir açı ile sizi izliyorsa söylenenleri büyük bir ilgi ile dinliyordur. İşaret parmağını başın yan tarafına getirip, diğer parmakların kapalı olduğu el duruşu, karşısındaki kişiyi büyük bir ilgi ile dinlediğini göstermektedir. Kişi kendisine yakın bulduğu kişilere hafif olarak yakınlaşır, uzak bulduğu kişilerden baş hareketi ile uzaklaşmaktadır.

En önemli baş hareketleri nelerdir?

Kişilerin baş hareketleri ile yapmış oldukları jestler oldukça çeşitlidir. Baş hareketleri ile karşı kişiye destekleyici veya reddedici mesajlar verilebilmektedir. Bu önemli hareketler ilişkilerde büyük önem taşımaktadır. Özellikle konuşan bir kişiyi dinlerken baş hareketleri ile karşıdaki kişiyi dinlediğiniz, onayladığınız gibi duyguları hissettirebilirsiniz. Bu hareketlerde sağlıklı bir ilişki için gereklidir.

Yana Eğik Baş Hareketi: Bir kişinin anlatılan konu ile ilgilendiğini ve konuya dahil olduğunun göstergesi olmaktadır. Başı yana eğme hareketi olumlu bir hareket olarak görülmektedir.

Baş Aşağıya Eğik Hareketi: bu baş hareketi, kişinin tavrının olumsuz ve hatta yargılayıcı bir hal olduğunu göstermektedir. Eleştiri anlamında değerlendirmede çoğunlukla baş aşağıya eğiktir. Konuşmacılar, kendilerini dinleyen kişilerin çoğunlukla başları eğik ve kolları göğüslerinde kapatılmış bir dinleyici gurubu ile karşılaşabilirler. Bu durumda mutlaka konuşmacının farklı bir şeyler yapması gerekmektedir. Ancak farklı bir tarz dinleyici grubunun başının yukarı kalkmasını sağlayacaktır.

Başı Çevirmek: Kişiler kendilerini rahatsız edecek bir şey anlatıldığında veya dinlediklerinde başlarını konuştukları kişiye başını çevirerek rahatsız olduklarını gösterebilirler. Bu baş hareketleri, araya konuşmacı ile mesafe koymak için yapılan bir harekettir.

Baş Sallama Hareketi: Başı iki yana sallama hareketi her toplumda hayır ve katılmıyorum anlamına gelmektedir. Başın aşağı ve yukarı doğru sallanması onaylama ve aynı fikirde olma anlamına gelmektedir. Kişinin başını hafifçe sallama hareketi ise karşısındaki konuşmacıyı dinlemesi anlamına gelmektedir. Hızlı bir şekilde sallama hareketi sabırsızlığı ve konuşma sırasının kendisine gelmesini beklediğini göstermektedir.
" } ] }