{ "title": "Ayın Hareketleri", "image": "https://www.hareket.gen.tr/images/Ayin-Hareketleri-26429.jpg", "date": "21.01.2024 23:25:56", "author": "Remziye Turan", "article": [ { "article": "
Ayın hareketleri dünyanın yörüngesindeki bir turu 27 gün 7 saatte tamamlar. Ay dünyanın tabii uydusudur. Bir gezegenin etrafında dönen gök cismine uydu denmektedir. Güneş sistemlerinin içerisindeki en büyük uydulardan biri olan ay dünyanın etrafında her kameri ayda bir dönüşünü tamamlamaktadır. Ay Dünya'nın çapından 1/4'ü kadar büyüktür. Ay güneşten aldığı ışığı yansıtarak gökyüzünden gözükür. Aynı zamanda Dünya kendi etrafında döndüğü zaman gece ve gündüz oluşmaktadır Genel olarak ayın yüzeyinde çukurlar, sıradağlar, düzlükler ve ovalar bulunur.

Ayın hareketleri ve evreleri nelerdir?

Ayın hareketleri denince ilk akla gelen şey kendi etrafında dönüşü daha sonra dünyanın etrafında dönüşü ve dünya ile güneşin etrafında dönüşü olarak bilinir. Ay güneşe kıyasla farklı zamanlarda değişerek tam yarım ya da ince uzun bir hilal şeklini alır. Ay yeni çıkacağı zaman ilk birkaç gün dünyadan gökyüzüne bakıldığı zaman her yer karanlıktır. Ancak 4-5 gün sonra yeni ay hilal şeklinde gökyüzünde gözükmeye başlar. Yeni Ay Dünya ile Güneş arasında kaldığı ayın Dünyaya bakan yüzünün sağ tarafı aydınlık olur. Dolunay ilk dördünden bir hafta sonra oluşur ve dünyaya bakan yüzünün tamamı aydınlık olur. Son dördün dolunay evresinde yaklaşık olarak 1 hafta sonra oluşur. Ayın dünyaya bakan yüzünün sol yarısı aydınlık olur.

Ayın hareketleri ve Ay tutulması

Dünyaya en yakın konuma geldiği anda ayın meydana getirdiği ve süper ay olarak adlandırılan bu doğa olayı dünyadan çıplak gözle gözlemlenmektedir. Bu sıra dışı görünüşü ay kendi yörüngesinde dolaşırken kimi zaman dünyanın yörüngesine iner. Bu duruma halk arasında ay tutulması denir. Ay tutulması ayın farklı zamanında ve farklı noktalarında yakın olması durumunda ay tutulması meydana gelmektedir. Ayın hareketleri dünyanın gölgesine girmesi ile güneşten aldığı parlaklığını kaybettiği andan itibaren gökyüzünde gözle görülür bir şekilde gözlemlenebilmektedir. Ay hareketleri dünya çevresindeki dönüşü sırasında Ay Dünya ile Güneş arasında kalır ayın dünya üzerine gölgesinin düştüğü yerlerde güneş görünmez ve buralarda güneş tutulması meydana gelmiş olur.

Ay hareketleri ve özellikleri nelerdir?

Ayınçapı yaklaşık olarak 3476 kilometre olduğu söylenmektedir. Ayın yoğunluğu 3.31 gram santimetreküp olarak bilinmektedir. Bu durumdan anlaşılacağı gibi ayın yoğunluğu hemen hemen bir kayanın yoğunluğuna eşittir. Serbest güneş ışınları aya vururken ay hareketleri gaz moleküllerinin saniyede bir buçuk milyondan daha hızlı hareket ettiğini düşünürsek burada gaz su ve buharın oluştuğu düşünülemez.
" } ] }